choinkaOblicz, jakim budżetem dysponujesz i sporządź listę zakupów oraz spraw do załatwienia.
Opracuj wigilijne menu. Załóż, że znajdą się w nim śledzie, karp w galarecie, barszcz, uszka, pierogi albo łazanki z kapustą, ryba po grecku, kisiel, kompot z suszu, makowiec, piernik i świeże owoce. Na obiad w pierwszy dzień świąt może być schab pieczony z gruszkami w śmietanie. Przygotowanie takiego dania jest stosunkowo mało absorbujące. Jeżeli drugi dzień świąt Twoja rodzina również spędza w domu, to warto zaplanować jakieś nieskomplikowane menu i na ten dzień.
Produkty potrzebne do wieczerzy i obiadu też wpisz na listę. Zaznacz, co gdzie kupisz.
Rozważ, czy będzie trzeba przestawić meble w zależności od tego, ile osób będziesz gościć.
Wypierz firanki i zasłony, wyczyść tapicerkę, rozmróź lodówkę i zrób porządki w szafach. Męża poproś o wytrzepanie dywanów.
Kup grzyby, bakalie, mąkę, mak, żelatynę, a nawet masło i drożdże. Dwa ostatnie produkty znakomicie przechowają się w zamrażarce.