Biżuteria

Aby diamenty zawsze lśniły. Złoto i srebro zachować muszą blask.

Dom

To moja twierdza, chluba i radość. To rodzinne gniazdko.

Kulinaria

Żyje by jeść zdrowo i smacznie. I kto by się chciał przy tym trudzić. To ma być przyjemność.

Odzież

Plamki plamy i inne zmory. Poprawki i magiczne sztuczki

Pielęgnowanie roślin

Prace w ogrodzie, na balkonie, w doniczce.

Home » Wyroby skórzane

Konserwacja odzieży z zamszu

, czwartek, 7 Styczeń 2010 Bez komentarza

zamszZamszem nazywamy potocznie skóry baranie, cielęce, świńskie czy sarnie z usuniętym licem, garbowane przez nasycenie tłuszczem. W zależności od wyprawy i gatunku skóry, otrzymuje się różne rodzaje zamszu, między innymi wysoko u nas ceniony, mięciutki welur.

Odzieży zamszowej nie wolno doprowadzać do silnego zabrudzenia, gdyż wtedy nie pomogą jej żadne zabiegi ani nawet pranie chemiczne. Trzeba ją czyścić stale, niemal każdorazowo po przyjściu do domu. Najlepiej używać miękkiej gumki do ołówka, skórki czerstwego chleba lub gumowej szczoteczki.

Lekko przybrudzona odzież zamszowa Kiedy odzież zamszowa jest nowa – te sposoby wystarczają. Kiedy jest przybrudzona – można ją czyścić według tzw. przepisu klasycznego, najczęściej stosowanego. Przygotować mieszaninę wody i amoniaku w równych ilościach. Zwilżyć nią czystą szmatkę i pocierać małe partie skóry, natychmiast wycierając do sucha czystą, nie pylącą ściereczką. Szczotkować następnie gumową szczoteczką.

Kołnierze, mankiety, brzegi przy zapięciu brudzą się najszybciej. Można je lekko przetrzeć b. drobnym papierem ściernym, który wprawdzie odświeża włos zamszu, ale ściera skórę. Nie należy więc stosować tego zabiegu zbyt często.
Innym sposobem jest oczyszczenie szczotką najbardziej zabrudzone miejsca, następnie potrzymać chwilę nad rondelkiem z wrzącą wodą. Po wyschnięciu – czyści się gumową szczoteczką do zamszu.

Rzeczy zamszowe dobrze się czyści gąbką zmoczoną w ciepłym mleku.

1 gwiazda2 gwiazdy3 gwiazdy4 gwiazdy5 gwiazd (brak oceny)
Loading ... Loading ...

Skomentuj - wypowiedz się!

Musisz być zalogowany(a) aby komentować.