Biżuteria

Aby diamenty zawsze lśniły. Złoto i srebro zachować muszą blask.

Dom

To moja twierdza, chluba i radość. To rodzinne gniazdko.

Kulinaria

Żyje by jeść zdrowo i smacznie. I kto by się chciał przy tym trudzić. To ma być przyjemność.

Odzież

Plamki plamy i inne zmory. Poprawki i magiczne sztuczki

Pielęgnowanie roślin

Prace w ogrodzie, na balkonie, w doniczce.

Home » Odżywianie

Co jeść przy przewlekłym nieżycie żołądka

, wtorek, 23 Marzec 2010 Bez komentarza

odżywianieProdukty zalecane: wywary z warzyw i owoców; chude mięso drobiowe, cielęce, królicze lub ryby – gotowane, zapiekane w folii lub smażone bez tłuszczu i panierki (te ostatnie sporadycznie); klopsiki z mięsa mielonego gotowane na parze; chude wędliny drobiowe; dobrej jakości margaryny miękkie, olej; białko jaj ugotowanych na twardo lub na parze; domowy twarożek robiony na odtłuszczonym mleku; młody kefir; rozgotowane kasze, sałatki z gotowanych warzyw; zielona sałata, cykoria; zielona herbata, kompoty z owoców, kisiele, galaretki, pieczone jabłka; chleb pszenny graham, grzanki, sucharki.

Należy unikać: potraw pikantnych i ostrych przypraw, wywarów z mięsa i kości, podrobów, wędzonek; roślin strączkowych; warzyw bogatych w olejki eteryczne (kapusty, czosnku, rzodkiewki, cebuli, rzepy), grzybów; konserw; gotowych dań garmażeryjnych; pieczywa chrupkiego; zimnych soków; cista piaskowych, kremów, lodów, czekolady, alkoholu.

1 gwiazda2 gwiazdy3 gwiazdy4 gwiazdy5 gwiazd (brak oceny)
Loading...Loading...

Skomentuj - wypowiedz się!

Musisz być zalogowany(a) aby komentować.