Najlepiej do tego celu wykorzystywać elektryczną sokowirówkę. Owoce i warzywa starannie myjemy (warzywa szorujemy szczoteczką, a jeśli mają bardzo zanieczyszczoną skórkę, obieramy), kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki, koperek, sałatę, liście selera, rzeżuchę można miksować lub dodawać do napojów drobno posiekane.
Smak i aromat soków wzbogacą przyprawy. Napoje z warzyw możemy przyprawiać pieprzem, koperkiem, kminkiem, gałką muszkatołową i ziołami (np. sok pomidorowy będzie wspaniale smakował z bazylią lub tymiankiem). Do napojów owocowych pasuje wanilia, cynamon, goździki.
Uwaga!
Wyciśnięty sok należy od razu wypić. Przechowywany, nawet krótko i w lodówce, traci swoje właściwości odżywcze.
Wiele przepisów na soki znajdziesz na SMACZNEIZDROWE.EU