rośliny leczniczeMiąższ owocostanu zawiera 11,69—15,23% cukrów (głównie sacharozy), 0,41% związków azotowych, 0,51—0,72% kwasów (głównie, a czasem wyłącznie kwasu cytrynowego), witaminę C (40 mg%), bromelinę, związki potasu (321 mg%) i miedzi (8,3 mg w l kg części jadalnych). Ananasy spożywa się na surowo i w postaci konserw. Sporządza się z nich napoje, wino, poncze, likiery, konfitury, dżemy i alkohol. Sok ananasowy zawiera bromelinę — mieszaninę enzymów zbliżonych do pepsyny i papainy, działających przeciwzapalnie i likwidujących obrzęki. Sok zalecany jest w schorzeniach żołądkowo-jelitowych, chorobach wątroby, układu sercowo-naczyniowego i nerek oraz niedokrwistości, w celu poprawy trawienia (spożycie należy jednak ograniczyć przy chorobach żołądka i jego nieżytach ze zwiększoną kwasowością soku żołądkowego). Sok ananasa jest środkiem przeciwszkorbutowym. W homeopatii ananas przepisywany jest przy funkcjonalnych rozstrojach nerwowych. W Indiach sok z liści ananasa używany jest jako środek przeciwrobaczny.