1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka + 2 łyżki drobnego cukru klonowego (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością można też zastąpić 3/4 szklanki syropu klonowego i wówczas używamy 3/4 szklanki jogurtu)
2 jajka
1/3 szklanki oleju roślinnego
2 szklanki + 2 łyżki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli
duże twarde jabłko

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i wyścielamy papierem formę do ciasta o śr. 25 cm. Odkładamy 1 łyżkę cukru do posypania ciasta. W misce Mieszamy jogurt, cukier, jajka i olej. W innej misce Moczymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie v cieniutkie plasterki. Dodajemy mieszankę mąki do mokrych składników i mieszamy, aż się połączą mogą być grudki). Wlewamy ciasto do przygotowanej formy, na wierzchu układamy jabłka oprószamy łyżką cukru klonowego. Pieczemy 40 minut.

więcej przepisów na SMACZNEIZDROWE.EU