W kwietniu siejemy wprost do gruntu rzodkiewkę, koper, wczesne odmiany rzodkwi, rzeżuchę, szczypiorek, pietruszkę, pasternak i marchew. Od polowy kwietnia rozpoczynamy siew cykorii sałatowej. Pod koniec miesiąca wysiewamy sałatę, skorzonerę, bób, salsefię, buraki.
• Na rozsadniku, na początku kwietnia, wysiewamy brokuły, szczypiorek i siedmiolatkę na rozsadę; kapusty – białą i włoską, sałatę kruchą i masłową.
A w końcu miesiąca nasiona brukselki i późnych odmian kapust na przechowanie zimowe.
• Do połowy kwietnia powinniśmy zakończyć sadzenie czosnku, cebuli kartoflanki, szalotki, szczypiorku z podziału 2-3 letnich kępek.
• Jak najwcześniej sadzimy do gruntu rozsadę wczesnych odmian kapust głowiastych, kalarepy, kalafiora, brokułów. Pod koniec miesiąca sadzimy rozsadę cebuli i porów. Rozsadę dobrze jest przykryć agrowłókniną, w celu przyspieszenia zbioru plonów.
• Przygotowujemy zagony pod warzywa ciepłolubne.