Co zawierają
Wit. C i potas oraz żelazo. 100 g dostarcza ok. 55 kcal. Mają dużo węglowodanów, doskonałego źródła energii.

W kuchni
Zielone ogonki owoców świadczą o ich świeżości. Kupujemy twarde. mięsiste, takie są naj-
smaczniejsze. Małe, twarde i blade czereśnie są niedojrzałe, zaś miękkie i matowe – przejrzałe. Przechowujemy je w lodówce, w pojemniku na warzywa, nie umyte, w plastikowej torbie nie dłużej niż 3 dni. Najlepiej jeść surowe albo dodawać do ciast i zapiekać, znakomite są zapiekane w jabłkach. Czereśnie są dobre na przetwory.

Dla zdrowia
Zawarty w czereśniach potas stabilizuje pracę serca. Uważa się, że oczyszczają nerki, pomagają w zaparciach, obniżają poziom kwasu moczowego we krwi.