pieczarkaPieczarki (pochodzące w większości ze sztucznych hodowli) należy czyścić szczególnie dokładnie. Można oczywiście obierać je ze skórki, usuwać blaszkowaty spód kapelusza i wyrzucać nóżki, które naprawdę trudno domyć. Jest to jednak wyjątkowo pracochłonne i, prawdę mówiąc, nieoszczędne. Obierać warto pieczarki przeznaczone na marynaty i pikle. Inne można tylko dokładnie myć. Zanieczyszczenia są jednak trudne do usunięcia zwykłą wodą. Radzę zatem pani nalać do miski zimnej wody, wsypać 2-3 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej] i wymieszać tak, by mąka utworzyła zawiesinę. Do takiej
kąpieli należy wrzucić pieczarki (małe w całości, kapelusze i nóżki większych osobno) i płukać je przez chwilę. Gdy pokryją się warstewką mąki, trzeba je umyć w czystej, zimnej wodzie, która usunie brud wraz z mąką. Dzięki temu sposobowi grzyby można oczyścić szybko i bez specjalnego trudu. Uwaga: w mącznej zawiesinie myjemy wyłącznie pieczarki, grzyby leśne obieramv i czyścimy tradycyjnie (zdejmując skórkę), natomiast boczniaki tylko krótko płuczemy, a następnie delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem