cukiniaTe blisko ze-sobą spokrewnione warzywa należą do tej samej rodziny, co ogórek i dynia. Chociaż nie są zbyt bogate w witaminy, (tylko młode cukinie zawierają karoten i kwas foliowy) , stanowią źródło ważnego dla trawienia błonnika. Te smaczne warzywa są niskokaloryczne i mogą wchodzić w skład diet odchudzających.

KABACZEK – ma kształt gruszkowaty, twardą, najczęściej jasnozieloną skorupę, którą zawsze należy usunąć. Kabaczek wymaga dość długiego gotowania. Bardzo smaczna jest np. przyprawiona na ostro zupa kabaczkowa.

CUKINIA – ma delikatny słodkawy miąższ i cienką, ciemnozieloną, białą lub żółtą skórkę. Najsmaczniejsza jest cukinia młoda, z niewykształconymi nasionami. Wtedy można z niej (nie obranej) przygotowywać surówki albo podawać ją gotowaną z masłem. Starsze cukinie (oraz kabaczki), smakują duszone na oleju, z pomidorami, papryką, bakłażanami. Piecze sieje też (np. nadziane ryżem, mięsem, grzybami, warzywami) albo smaży w naleśnikowym cieście.