Kitchen Building and Facilities at University of Texas Medical Branch (UTMB) Galveston

Kitchen Building and Facilities at University of Texas Medical Branch (UTMB) Galveston

Tego rodzaju sprzęt, to nic innego jak maszynka do mielenia mięsa. Wykorzystuje się ją podczas obróbki kulinarnej. Wilk do mięsa pozwala na przygotowanie farszu do pierogów, krokietów, uszek oraz innych wyrobów, w których stosuje się mięso mielone. Bez niego niemożliwe byłoby zrobienie chociażby kotletów mielonych, które w Polsce mają bardzo wielu zwolenników. Maszynkę do mielenia mięsa wykorzystuje się we wszystkich placówkach żywieniowych, lokalach gastronomicznych, restauracja oraz w innych miejscach, w których gotuje się z wykorzystaniem mielonego mięsa. Bardzo często małe egzemplarze wilków używane są również w gospodarstwach domowych.

Tego rodzaju sprzęt, to nic innego jak maszynka do mielenia mięsa. Wykorzystuje się ją podczas obróbki kulinarnej. Wilk do mięsa pozwala na przygotowanie farszu do pierogów, krokietów, uszek oraz innych wyrobów, w których stosuje się mięso mielone. Bez niego niemożliwe byłoby zrobienie chociażby kotletów mielonych, które w Polsce mają bardzo wielu zwolenników. Maszynkę do mielenia mięsa wykorzystuje się we wszystkich placówkach żywieniowych, lokalach gastronomicznych, restauracja oraz w innych miejscach, w których gotuje się z wykorzystaniem mielonego mięsa. Bardzo często małe egzemplarze wilków używane są również w gospodarstwach domowych.

Jak pracuje i z czego składa się wilk do mięsa?

Maszynka do mielenia mięsa opiera nie na żeliwnym korpusie, do którego przymocowany jest lej załadowczy. Służy on do wkładania mięsa. We wnętrzu wilka znajduje się również ślimak roboczy, którego zadaniem jest przetłaczanie mięsa w kierunku zespołu tnącego. W jego skład wchodzą siatki i noże ze stali nierdzewnej. Mięso przedostaje się do oczek siatki i kolejno jest ścinane przez noże. Dodatkowo wilk wyposażony jest w przekładnie pasowe i zębate oraz w silnik elektryczny. Zaś jego wydajność w dużej mierze uzależniona jest od średnicy siatki i średnicy jej otworów.

Na co zwracać uwagę przed zakupem wilka do mięsa?

Bardzo istotna jest wspomniana powyżej wydajność. Osoby pracujące z wilkami zazwyczaj rekomendują zakup maszynek produkujących średnio od 100 do 200 kilogramów mięsa na godzinę. Te o większej wydajności poleca się głównie do zakładów mięsnych i do zakładów garmażeryjnych. Różnego typu wilki można nabyć w firmie Tanake. Kupując maszynkę do mielenia mięsa warto dowiedzieć się, czy jest ona wyposażona w dodatkowe sitka oraz nasadki służące np. do szatkowania sera i warzyw lub nadziewania kiełbas. Istotne jest także, aby elementy, które mają styczność z żywnością były wykonane z dobrej jakości materiałów. Noże powinny być zrobione ze stali nierdzewnej, zaś podstawa może być z aluminium. Dowiedźmy się również, w jaki sposób należy myć wilka oraz czy posiada on części, które można zdemontować do mycia.