wagaDieta Dukana to odchudzająca kuracja białkowa, której twórcą jest francuski lekarz i dietetyk – dr Pierre Dukan. W przeciwieństwie do wielu innych błyskawicznych diet, dieta Dukana daje szansę na trwałe rezultaty bez niepożądanego efektu jo-jo. Podczas stosowania diety Dukana priorytetową sprawą jest podwyższenie spożywania białek z równoczesnym ograniczeniem w jadłospisie produktów o dużej zawartości węglowodanów i tłuszczów. Chociaż proces utraty masy ciała może być długotrwały, pierwsze efekty odchudzania przychodzą zwykle zdumiewająco szybko, co skutecznie zwiększa motywację kuracjuszy do dalszego stosowania diety. Warte podkreślenia jest to, że ta dieta białkowa pozwala na spożywanie posiłków w ilościach, które odpowiadają naszym indywidualnym potrzebom oraz w porach przez nas ustalonych. Musimy pamiętać, że posiłków nie wolno opuszczać. Niezmiernie ważne jest picie dużej ilości wody (przynajmniej 3 litry dziennie) ponieważ wspomaga to odchudzanie i pozwala skutecznie oczyścić nasz organizm. Pierwszy etap „faza uderzeniowa”, to czas w którym dozwolone jest spożywanie tylko i wyłącznie produktów białkowych o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, czyli w granicach od 4 do 5%. W tej fazie zalecane jest także picie dużej ilości zarówno wody mineralnej, jak i herbaty. Dopuszcza się spożycie chudego mleka oraz nie zakazuje się różnego rodzaju napojów typu light. czyli bez zawartości cukru. Czas stosowania tego etapu diety kształtuje się w granicach od pięciu do dziesięciu dni. Drugi etap „faza równowagi”, polega na dalszym spożywaniu produktów białkowych, które należy co drugi dzień uzupełniać warzywami. Aby osiągnąć zakładane cele należy pamiętać o naprzemiennym stosowaniu jadłospisu opartego tylko i wyłącznie na białku z menu, w którym artykułom białkowym towarzyszą warzywa.