Dla wielu osób jest numerem jeden na liście ulubionych wypieków. Pomimo, że powstało mnóstwo odmian tego pysznego ciasta, to właśnie jego tradycyjna forma gości na stołach najczęściej. Mogłoby się wydawać, że jego upieczenie jest banalnie proste, ale idealny sernik wymaga jednak sporo pracy. Aby serowe ciasto było puszyste i rozpływało się w ustach, najlepiej skorzystać z klasycznej receptury.

Skąd pochodzi sernik?

Choć sernik postrzegany jest jako typowo polski wypiek, jego historia sięga czasów starożytnych. Ówczesne ciasto było wyjątkowym przysmakiem, który serwowano głównie olimpijczykom w nagrodę za zwycięstwo na igrzyskach. W Europie stało się ono popularne głównie za sprawą powiększających swoje terytoria Rzymian. Miłość Europejczyków do sernika wzrastała i kolejne kraje tworzyły własne wersje tego przysmaku. Przepis na sernik dotarł na polskie tereny za sprawą Jana III Sobieskiego, który przywiózł go prosto z Wiednia. Nad Wisłą najczęściej spotykanymi wersjami tego ciasta są serniki wiedeńskie, serniki krakowskie, a niekiedy nawet regionalne serniki kaszubskie.

Jak upiec tradycyjny sernik?

Aby przygotować sernik w jego tradycyjnym wydaniu, należy zadbać o wszystkie składniki – muszą być świeże i dobrej jakości. Warto również pamiętać o odpowiedniej blaszce. Najlepiej sprawdzi się forma ze stali nierdzewnej, która jest odporna na wgniecenia i nie rdzewieje.

Do upieczenia ciasta potrzebne będą:

  • 1 kg twarogu (najlepiej tłustego i dwukrotnie zmielonego),
  • 250 g masła,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 laska wanilii,
  • 6 jajek,
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru,
  • 150 ml śmietanki 36%,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie

  • Ubij masło na puszysto (warto wyciągnąć je z lodówki wcześniej, aby było miękkie).
  • Do ubitego masła dodawaj naprzemiennie jedno żółtko i jedną łyżkę cukru pudru. Połącz dokładnie składniki.
  • Przy zmniejszonych obrotach miksera dodaj do masy zmielony ser, nasionka z laski wanilii lub cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
  • Ubij białka i delikatnie dołącz je do reszty składników, a następnie wymieszaj całość łyżką.
  • Przelej powstałą masę do blaszki (najlepiej okrągłej o średnicy 26 cm). Opcjonalnie posmaruj ją masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • Umieść ciasto w rozgrzanym do 170°C piekarniku i piecz przez 60 minut.

 

Z jakimi dodatkami podawać sernik?

Istnieje mnóstwo pomysłów na dodatki do sernika. Słodka dekoracja musi być nie tylko smaczna, ale również estetyczna i efektowna. Inspiracją do jej stworzenia mogą być zarówno  rodzinne przepisy, książki kucharskie, jak i strony internetowe (np. https://zasmakujradosci.pl/magazyn/przepisy). Wszystkim łasuchom posmakuje z pewnością polewa czekoladowa, którą w prosty sposób można przyrządzić w domu – wystarczy rozpuścić tabliczkę ulubionej czekolady w kąpieli wodnej i stworzyć unikatowe wzory na powierzchni ciasta. Wielu smakoszy preferuje też dodatki w formie świeżych, sezonowych owoców lub kolorowego lukru, a tradycjonaliści postawią raczej na domową frużelinę lub posypkę z cukru pudru.