Wybór wina nie jest łatwym zadaniem, chociaż z pewnością można się tutaj zdać na przypadek i w wielu sytuacjach będzie to rozwiązanie z pozytywnym zakończeniem. Takie postawienie sprawy jest na pewno niewłaściwe w oczach wielu specjalistów, co jednak w niczym nie zmienia faktu, iż większość z nas specjalistami nie jest. Jeśli jednak ktoś myśli, że praca sommeliera jest tylko na pokaz, a sugestie odnośnie odpowiedniego dobierania wina do potraw stanowią co najwyżej niezobowiązujące propozycje podania, jest w bardzo, bardzo poważnym błędzie.

Tajemnica wina stołowego
Wino w naszej kulturze ma bardzo specyficzne miejsce. Traktujemy je jako coś wyjątkowego, cennego samego w sobie i w dużej mierze… zbędnego. Co to właściwie oznacza? Wino do posiłku widzimy jako element zbytku, a to właśnie ono jest najczęstszą formą wina. Wino jest w stanie polepszyć wrażenia smakowe i poprawia trawienie. W niewielkich ilościach jest też bardzo zdrowe, a jak ktoś w sposób prawidłowy zacznie korzystać z podawania wina do posiłków, bardzo szybko przestanie sobie wyobrażać świat bez wina stołowego w swojej kuchni. Dlatego odpowiedź na pytanie: „Jakie wino wybrać?”, w pierwszej kolejności znajdziemy w karcie dań. Nie powinniśmy jednak upierać się, że sami będziemy w stanie odpowiednio dobrać wina do posiłków. Nie wystarczy tylko dokonać podziału na czerwone wina do mięs i białe wina do drobiu. Czasami pojawiają się przepisy kulinarne z gotową z sugestią wina, ale to z kolei jest najczęściej rozwiązanie niezbyt ekonomiczne. Lepiej jest zapytać sommeliera, jakie wina wybrać do naszej oferty.
Warto także na marginesie zaznaczyć, że wina stołowe mogą być bardzo tanie, ponieważ produkuje się je w ilościach masowych i do tego nie wymagają długiego leżakowania. Nierzadko są to wina z roku bieżącego.
Ubogacanie karty win
Wina odpowiednio dobrane do posiłków to oczywiście podstawa i od tego zaczynać musi każdy restaurator czy hotelarz. Nie wyczerpuje to zdecydowanie tematu wina w szeroko rozumianej gastronomii. Ważne jest, by zapewnić gościom propozycje, które pomogą w relaksie, będą towarzyszem spotkań, ubogacą celebracje lub po prostu będą znakomitym sposobem na odkrywanie czegoś nowego, ekscytującego. Wybierając wina do swojej karty win warto jest szukać rozwiązań nietuzinkowych. Ciężkie czerwone wina mołdawskie i gruzińskie do grzańców na zimowe wieczory, musujące wina czerwone z niemieckiego Palatynatu, lekkie wina białe z Toskanii, pinoty z Nowego Świata… Poprzez dokonanie odpowiednich wyborów można oczarować swoich gości.

https://www.faktoriawinalacarte.pl/kolekcja-win/katalog