rozowa-lodowkaMogłoby się wydawać, że wrzucenie zakupów do lodówki to najłatwiejsze kuchenne zadanie. Tymczasem okazuje się że w tej materii trzeba kierować się ustalonymi zasadami. Na praykłas, zielone ogórki są dość wrażliwe na zimo i po włożeniu do lodówki w błyskawicznym tempie tracą smak i wartości odżywcze. Natomiast jabłka bardzo dobrze znoszą niską temperaturę, pod warunkiem, że szczelnie zawiniesz je w folię spożywczą.

WRZUCASZ:
Półka na drzwiach: masło, jajka, sery, napoje, puszki i tuby (np. ketchup, pasty, majonez, musztarda)
Szklana półka: mięso, ryby, drób
Środkowe półki: produkty mleczne
Dolne szuflady: owoce i warzywa, opakowane słodycze
Dodatkowo: klisze fotograficzne, maseczki żelowe, lakiery do paznokci

WYRZUCASZ:
Owoce i warzywa zawierające wodę:
pomidory, ogórki, dynię, melony, arbuzy, sałatę
Inne warzywa: ziemniaki, paprykę, cukinię, bakłażany
Owoce tropikalne: ananasy, awokado, banany, mandarynki, grejpfruty, winogrona, cytryny, pomarańcze, mango, brzoskwinie
Dodatkowo: oliwę z oliwek, miód, sery pleśniowe.