1511.Najlepszy krochmal otrzymuje się z ryżu. Oto sposób otrzymania jednocześnie krochmalu i gotowego do jedzenia ryżu:
Na trzy litry gotującej się osolonej wody wsypujemy szklankę ryżu i gotujemy około 25 minut. Ryż musi w wodzie swobodnie pływać. Po ugotowaniu odcedzić przez gęste sito.
Ryż możemy zjeść przyprawiony do smaku z jarzynami, owocami bądź z zupą.
Wodę, w której ryż się gotował, rozcieńczamy kilkakrotnie i używamy jako krochmalu najwyższego gatunku. Rozcieńcza się zależnie od potrzeb: do krochmalenia serwetek bierzemy dzie części wody i jedną część ryżowego krochmalu. Do krochmalenia bielizny – cztery części wody i jedną część krochmalu.

2. Ugotować 2 łyżki ryżu w 2 szklankach wody, odcedzić, dodać do litra wrzącej wody, zamieszać i wkładać wilgotne sztuki bielizny.