kosz piknikowyDobre jedzenie, tak w domu jak i na powietrzu, uzupełniają napoje. Powinnaś więc dobrać napoje odpowiednio do rodzaju pikniku. Zorientuj się czy można kupić zimne napoje na miejscu lub po drodze. Jeśli nie, musisz wszystko zabrać ze sobą. W przypadku wycieczki samochodem nie stwarza to problemu. Jest przecież dość miejsca, aby zabrać napoje albo wręcz całą ich skrzynkę. Jeśli jedziesz rowerem, można przymocować butelki lub kartony z napojami do bagażnika. Im bagażnik jest cięższy tym mocniej trzeba naciskać na pedały. Uważaj przy odstawianiu roweru, gdyż załadowany rower łatwo się przewraca. Jeśli jednak masz zamiar zapakować potrawy i napoje do plecaka lub przewieszonego przez ramię kosza, należałoby to wcześniej przemyśleć. Lepiej nie brać butelek, ale napoje w kartonowych opakowaniach, albo jeszcze lepiej wlać napoje do lekkich butelek z metalu lub plastiku. Ciepłe lub zimne napoje zachowują swą temperaturę w termosach. Termosy jednak mają najczęściej zbyt małą pojemność, dlatego dobrze jest wykorzystać je do przewiezienia kostek lodu. Jeśli lód trochę rozdrobnimy, zmieści się go więcej w termosie. Napoje należy przed zabraniem mocno schłodzić, aby potem pozostały jak najdłużej chłodne. Możesz spokojnie włożyć butelki na chwilę do zamrażalnika. Nie trzymaj ich tam za długo, gdyż mogą pęknąć, gdy płyn zamarznie.

Proponowane napoje:

  • woda mineralna,
  • rozcieńczone soki owocowe,
  • chłodna, lekko osłodzona herbata cytrynowa,
  • wino, piwo, szampan (uważaj jednak w czasie jazdy).

Wyśmienite i odświeżające są „letnie puchary”. Wcześniej w domu należy przygotować w słoiku z nakrętką owoce i wino, a na miejscu piknikudolać chłodny szampan, wodę mineralną lub chłodną lemoniadę.