• Wysiewamy do gruntu ostatni rzut ogórków i kukurydzy cukrowej, fasolę szparagową, późne odmiany marchwi, buraki ćwikłowe, koper, kończymy wysiew cykorii sałatowej, przeznaczonej do pędzenia w zimie.
• Na początku miesiąca można jeszcze sadzić rozsadę pomidorów, papryki, oberżyny, melonów i kawonów, rozsadę brukselki, kapusty głowiastej i późnych odmian kalafiora na zbiór jesienny.
• Przerywamy zbyt gęste wschody ogórków, powinny rosnąć co 10-15 cm.
• Na rozsadniku przygotowujemy rozsadę warzyw, które będą posadzone na miejsce stałe w lipcu kalafior (wczesne odmiany), brokuły, jarmuż, kalarepa.
• Pomidory odmian wysokorosnących, posadzone przy palikach, wymagają usuwania pędów bocznych, pojawiających się w kątach liści.
• Zaczynamy zbiór wczesnych odmian grochu zielonego. Strąki zbieramy co 2-4 dni, żeby nie przejrzewały. Zbieramy już także bób. Nasiona powinny być wyrośnięte, jasnozielone z widocznym znaczkiem.
• Po zbiorze wszystkie resztki wczesnych warzyw trzeba usunąć, glebę przekopać, uzupełniając nawożenie mineralne.
•  O tej porze roku chwasty rosną wyjątkowo intensywnie, więc trzeba pamiętać o ich regularnym usuwaniu.