Nie wszyscy są wegetarianami i na widok pięknie wysmażonego befsztyka większości ślinka sama cieknie do ust. Woń smażonego mięsa przenika kuchnie luksusowych restauracji i skromnych zajazdów, snuje się wokół ogniska.

Drób Łatwiej piec drób podzielony na części, ale zawsze atrakcyjniejsze jest podanie na stół pieczonego ptaka w całości. Przed pieczeniem należy tuszki dokładnie umyć w zimnej wodzie, wygnieść na desce, natrzeć solą i przyprawami, nałożyć farsz, zaszyć, związać nóżki i posmarować z wierzchu oliwą (bardzo ładnie się wtedy zrumieni). Piec, często polewając tłuszczem i – jeśli trzeba – podlewając wodą.

Cielęcina Na sznycle nie musimy kupować najdroższej polędwicy cielęcej. Bardzo dobre jest mięso z udźca, jednak rzeźnik powinien pociąć je cienko (ok. 0,5 cm) jak roladę. Eskalop-ki można przed smażeniem obtoczyć w mące. Umożliwi to utworzenie się cienkiej skórki i lekkie zagęszczenie sosu.

Wołowina   Mięso  przeznaczone na pieczeń kupujemy w większym kawałku i po umyciu zalewamy wrzącym octem, przegotowanym z listkiem laurowym, pieprzem i cebulą. Po osaczeniu szpikujemy klinikami słoniny, obsypanymi pieprzem i pieczemy, często polewając sosem. Do smażenia wybieramy mięso z młodych sztuk (jasno-czerwone, biały łój), nie poprzerastane żyłkami.

Wieprzowina To przede wszystkim tak lubiane w Polsce kotlety schabowe, ale bardzo dobry jest także schab pieczony. Trzeba wyluzować kości, mięso związać cienką lnianą nitką jak baleron i włożyć na 15 min do wrzącej, bardzo mocno osolonej wody. Po osaczeniu natrzeć czosnkiem, posypać kminkiem, jeśli kto lubi, i upiec w piecyku, często polewając tłuszczem.

Dużo przepisów na przyrządzanie dań z mięs znajdziesz na SMACZNEIZDROWE.EU