ogród•  Na początku miesiąca siejemy do gruntu na zbiór późny i przechowywanie pietruszkę i marchew, w ciągu całego miesiąca wysiewamy buraki ćwikłowe na zbiór letni i jesienny, w odstępach 10-14 dniowych rzodkiewkę i koper.
• W drugiej połowie maja wysiewamy fasolę, kukurydzę, dyniowate. Ogórki można wysiewać do potowy czerwca, fasolę szparagową karłową do l O lipca co 2 tygodnie, aby zapewnić ciągłość zbiorów. Fasolę na suche ziarno i tyczną siejemy przed 20 maja.
• Na rozsadniku, na początku miesiąca, wysiewamy późne odmiany kalafiorów na zbiór jesienny, w końcu miesiąca jarmuż i brokuły na zbiór jesienny, cykorię liściową do zbioru w lipcu, sierpniu.
• W pierwszej dekadzie maja sadzimy do gruntu zahartowaną rozsadę kalafiorów i kalarepę na zbiór letni. Średniowczesne odmiany kapusty głowiastej, selerów, porów sadzimy w połowie maja, odmiany późne i brukselkę w końcu miesiąca.
•  Rozsadę ogórków i pomidory sadzimy po 20 maja, rozsadę melonów, papryki, oberżyny sadzimy w końcu maja i na początku czerwca.