Od niepamiętnych czasów ludzie robili zapasy na zimę, usiłując przechowywać całe to bogactwo natury na miesiące zimowe, by nadal spożywać potrawy urozmaicone i obfitujące w witaminy.
Choć ze względów praktycznych nie jest to już dziś koniecznością (mamy mrożonki, a i przemysł przetwórcy nie próżnuje), wiele kobiet ma ochotę sprawdzić swoje umiejętności, wypróbować nowy przepis, przyrządzić coś, co sprawi radość rodzinie i przyjaciołom.
Chrupiące bułeczki posmarowane dżemem własnej roboty czy kanapka urozmaicona kiszonym ogórkiem z własnej działki to nie tylko przyjemność, ale i oszczędność. Dżemy i konfitury wzbogacają śniadaniowe menu, stanowią też atrakcyjny dodatek do deserów: budyniów, lodów czy kremów.
Co nam będzie potrzebne:
- Naczynia. Powinny być wykonane ze stali szlachetnej lub tworzyw odpornych na działanie wysokiej temperatury.
- Nierdzewne ostre noże do obierania i rozdrabniania owoców.
- Precyzyjna waga, gdyż wszystkie składniki trzeba dokładnie odważyć.
- Drylownik. Warto go mieć, gdy przetwarza się większe ilości owoców.
- Sito nylonowe. Potrzebne do przecierów. Owoce przeciera się przez sitko drewnianą łyżką.
- Łyżka cedzakowa. Używa się jej do zbierania piany, tworzącej się na powierzchni podczas smażenia dżemów i konfitur.
- Łyżka wazowa. Potrzebna do nakładania przetworów do słoików.
- Miarka szklana lub plastikowa do odmierzania produktów.
- Słoiki, butelki, kamionki muszą być dokładnie umyte i wyparzone, zakrętki twist-off – umyte gorącą wodą, a gumki i gumowe korki– wygotowane.
- Cukier żelujący, od dawna stosowany w przemyśle przetwórczym, teraz trafił również do gospodarstw domowych. Pozwala na szybkie przyrządzenie dżemów, konfitur i galaretek.
- Proszek żelujący to prosty w użyciu środek, pozwalający na przygotowanie małych porcji przetworów.