Od niepamiętnych czasów ludzie robili zapasy na zimę, usiłując przechowywać całe to bogactwo natury na miesiące zimowe, by nadal spożywać potrawy urozmaicone i obfitujące w witaminy.

Choć ze względów praktycznych nie jest to już dziś koniecznością (mamy mrożonki, a i przemysł przetwórcy nie próżnuje), wiele kobiet ma ochotę sprawdzić swoje umiejętności, wypróbować nowy przepis, przyrządzić coś, co sprawi radość rodzinie i przyjaciołom.

Chrupiące bułeczki posmarowane dżemem własnej roboty czy kanapka urozmaicona kiszonym ogórkiem z własnej działki to nie tylko przyjemność, ale i oszczędność. Dżemy i konfitury wzbogacają śniadaniowe menu, stanowią też atrakcyjny dodatek do deserów: budyniów, lodów czy kremów.

Co nam będzie potrzebne:

  • Naczynia. Powinny być wykonane ze stali szlachetnej lub tworzyw odpornych  na działanie wysokiej temperatury.
  • Nierdzewne ostre noże do obierania i rozdrabniania owoców.
  • Precyzyjna waga, gdyż wszystkie składniki trzeba dokładnie odważyć.
  • Drylownik. Warto go mieć, gdy przetwarza się większe ilości owoców.
  • Sito nylonowe. Potrzebne do przecierów. Owoce przeciera  się przez sitko drewnianą łyżką.
  • Łyżka cedzakowa. Używa się jej do zbierania piany, tworzącej się na powierzchni podczas smażenia dżemów i konfitur.
  • Łyżka wazowa. Potrzebna do nakładania przetworów do słoików.
  • Miarka szklana lub plastikowa do odmierzania produktów.
  • Słoiki, butelki, kamionki muszą być dokładnie umyte i wyparzone, zakrętki twist-off – umyte gorącą wodą, a gumki i gumowe korki– wygotowane.
  • Cukier żelujący, od dawna stosowany w przemyśle przetwórczym, teraz trafił również do gospodarstw domowych. Pozwala na szybkie przyrządzenie dżemów, konfitur i galaretek.
  • Proszek żelujący to prosty w użyciu środek, pozwalający na przygotowanie małych porcji przetworów.