1. Zawsze stosuj się do instrukcji producenta, szczególnie jeśli chodzi o samoczyszczące się części. Wytrzyj piekarnik po każdym użyciu.
2. Brudne urządzenia do pieczenia: piekarnik, grill, blachę, brytfanny, posyp solą i podgrzewaj tak długo, dopóki sól nie zbrązowieje. Potem zetrzyj sól papierowym ręcznikiem i umyj przedmiot tak jak zwykle.
3. Do czyszczenia piekarnika używaj ściereczki zamoczonej w roztworze octu i gorącej wody. Spłucz ściereczką zamoczoną w czystej gorącej wodzie.
4. Świeże przypalenia schodzą także, gdy skropimy je rozcieńczonym octem i lekko nagrzejemy piekarnik. Po tej operacji myjemy płynem do mycia naczyń i wycieramy często płukaną ściereczką.
5. Piekarnik niezbyt zabrudzony wystarczy umyć wodą z sodą (2-3 łyżki sody na 2 szklanki ciepłej wody).
6. Mocno zabrudzony piekarnik czyścimy Termaksem lub innym preparatem do czyszczenia przypalonych garnków, kuchenek, rusztów, np. pianką.
7. Jeśli na dnie piekarnika zalegają przypalone resztki jedzenia, posyp je cienką warstwą sody oczyszczonej i zwilż wodą ze spryskiwacza.Pozostaw na dwie godziny, a potem wyczyść piekarnik. Powtórz tyle razy ile trzeba, żeby przywrócić blask piekarnikowi.
8. Przy utrzymaniu piekarnika w czystości pomocna jest rozłożona na jego spodzie folia aluminiowa. Gdy się pobrudzi, po prostu ją wyrzuć.
9. Ruszt do pieczenia myj od razu po każdym użyciu. Ruszty szoruje się ostrą szczoteczką maczaną w gorącej wodzie z detergentem. Jeśli są bardzo brudne, można je włożyć na całą noc do miski czy wanienki i zalać czystym, gorącym octem. Rano wyjmuje się je z octowej kąpieli i szoruje ostrą szczotką oraz obficie płucze.
Cudowny środek do czyszczenia piekarnika – 1/2 szklanki soli, 1/4 szklanki boraksu i 1/2 szklanki sody oczyszczonej z ciepłą wodą. Wyczyść środkiem piekarnik i i wytrzyj czystą, ciepłą wodą.