kuchenka1. W przypadku płyty ceramicznej lub z grzałką halogenową, postępuj zgodnie z instrukcją użycia.Jeśli coś rozlejesz na płytę, bezzwłocznie wytrzyj. Zwłaszcza lepkie zachlapania są groźne, gdyż cukier może się skrystalizować i zniszczyć płytę. Używaj specjalnej skrobaczki do usuwania przypalonych resztek.

2. Większe przypalenia z płyt ceramicznych najlepiej usuwać preparatami przeznaczonymi do ceramiki (np. Clindo, Vitro, Clean) i miękkiej ściereczki. Jeśli nie mamy pod ręką preparatu, przypalenie należy odmoczyć lub starać się je oderwać, podważając drewnianą lub melaminową łopatką do patelni teflonowych, ale nigdy nożem czy widelcem.

3. Do czyszczenia ceramicznej płyty kuchennej można używać skórek z wyciśniętej cytryny. Natrzyj brudne miejsca mokrą stroną skórki, odczekaj jakiś czas, a następnie zmyj ciepłą wodą. Tak samo możesz czyścić kuchenną glazurę.