ogródPo zakończeniu grillowania należy usunąć niedopalone resztki i popiół z dna grilla. Niektóre urządzenia wyposażone są w specjalny pojemnik znajdujący się pod spodem grilla. Resztki węgla lub brykietu oraz popiół wpadają do tego pojemnika, co znacznie ułatwia ich usuwanie i eliminuje konieczność odwracania grilla do góry nogami, aby wytrząsnąć popiół.
Najprostszym sposobem utrzymania grilla gazowego w czystości jest czyszczenie go po każdym użyciu. Gdy ruszt jest jeszcze gorący, resztki, które do niego przywarły, całkiem łatwo dają się usunąć mosiężną szczotką na długim trzonku. Wysoka temperatura „dezynfekuje” do tego ruszt i cały grill z aromatów, tłuszczu i resztek potraw.
Do usunięcia zabrudzeń z trudno dostępnych miejsc możemy zastosować specjalny preparat do czyszczenia grilla (HG – płyn do czyszczenia grilla). Po naniesieniu środka i pozostawieniu go na kilka minut pozostaje nam tylko spłukać powierzchnię grilla lub rusztu wodą.

Duży wybór grilli oraz preparaty do ich czyszczenia znajdziesz w sklepach Castorama