Owoce awokado zawierają do 32% tłuszczu, 1,6-2,1% białka, 1-1,8% popiołu, 60-70% wody, witaminy A, B1,  B12,  C, PP, K i H, kwas pantotenowy, dużo wapnia i fosforu. Tłuszcze nie ustępują przyswajalnością masłu śmietankowemu. Dzięki zawartości wielu witamin owoce mają wysoką wartość dietetyczną i leczniczą. Jadane są na surowo w postaci przecieru, sałatek używane do robienia kanapek. Smakiem przypominają nieco orzechy włoskie, a energetycznością przewyższają mięso i jaja.
Owoce awokado mają duże znaczenie w diecie diabetyków (prawie nie zawierają cukrów), zalecane są cierpiącym na niedokrwistość i osobom o zmniejszonej kwasowości soku żołądkowego,  przy  nadciśnieniu  i  stwardnieniu  tętnic.  Odwar  z  liści j i okrywy owoców stosuje się przy rozstrojach żołądkowo-jelitowych i jako środek przeciwrobaczy.
We Francji wyprodukowano na bazie tłuszczu awokado preparat do leczenia sklerodermii (twardzin skóry), schorzeń tkanki okołozębowej, chorób zwyrodnieniowych stawów i egzem.

PRZEPISY NA POTRAWY Z AWOKADO