50 dag mąki pszennej
3 jajka
15 dag cukru
15 dag masła
5 dag śmietany 30-procentowej,
50 dag suszonych śliwek bez pestek
7 łyżek miodu
do wysmarowania brytfanny:
2 łyżki masła
do przybrania:
po 2 łyżki suszonych śliwek, orzechów i obranych migdałów

Z mąki, cukru, masła, jajek i śmietany zagnieść kruche ciasto. Brytfannę wysmarować masłem. 1/4 ciasta odłożyć, a pozostałym wylepić brytfannę. Z odłożonego ciasta zrobić cienki wałek i ułożyć go na brzegach placka. Ciasto wstawić na 15-20 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i lekko zrumienić. Śliwki namoczyć, przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać miód i zagotować. Masę śliwkową ostudzić i pokryć nią podpieczone ciasto. Następnie piec mazurek jeszcze 20 min. Po ostudzeniu przybrać ciasto śliwkami i bakaliami.

więcej przepisów na SMACZNEIZDROWE.EU