1 i 1/3 szklanki mąki
1/2 torebki proszku do pieczenia
1i 1/3 szklanki cukru, cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka soli
3 płaskie łyżeczki cynamonu
3 marchewki
szklanka oleju
4 jajka
10 dag posiekanych migdałów
Masa:
5 dag cukru pudru
10 dag masła
20 dag tłustego twarożku śmietankowego
aromat waniliowy

Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, solą i cynamonem. Marchewki zetrzyj na drobnej tarce. Do mąki dodaj olej, wymieszaj. Ucieraj mikserem, kolejno wbijając po jednym jajku. Na koniec dodaj marchewki i migdały, ciasto dokładnie wymieszaj, przełóż do formy posmarowanej masłem, wyrównaj powierzchnię. Piecz godziną w temp. 170°C. Jeśli wierzch zanadto się rumieni, przykryj ciasto pergaminem. Upieczony torcik wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Zrób masę: stop masło, odłóż je, aby przestygło. Utrzyj mikserem twarożek z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Nie przerywając ucierania, powolutku wlewaj masło. Gotową masę rozsmaruj na torcie.

więcej przepisów na SMACZNEIZDROWE.EU