Co zrobić ze starym chlebem, który widać, że nadaje się jeszcze do spożycia, czyli nie pokryła go żadna warstwa pleśni, a jest jedynie suchy i lekko twardy.

O ile chleb daje się pokroić na kromki – to znaczy że jeszcze można coś z niego wykrzesać.

Po pierwsze, można kromki chleba umoczyć w roztrzepanym jajku i usmażyć. Im chleb twardszy tym dłużej należy go moczyć.

Po drugie, można spróbować podgrzać chleb w tosterze – posmarowany masłem zmięknie.

Po trzecie, można posmarować go wcześniej masłem lub np majonezem, położyć na to żółty ser, i włożyć do mikrofali – minuta – półtorej i chleb nadaje się do spożycia – pamiętajmy jednak, aby zjeść go w miarę szybko, gdyż taki chleb twardnieje bardzo szybko i potem to już tylko gwoździe wbijać

[like_to_read]Po czwarte – można go wykorzystać jako deser w stylu mojej Babci :), skropić chleb wodą, tak aby zmiękł na tyle, by można było go zjeść i posypać cukrem – pycha.[/like_to_read]