Rośliny ozdobne nie tylko dekorują dom, ale też poprawiają zapach w pomieszczeniach.
Szczelnie zamknięte okna uniemożliwiają stałe wietrzenie np. kuchni.
Warto więc wiedzieć, że niektóre zielone rośliny
mogą znacznie poprawić jakość domowego powietrza – oczyszczając je i nawilżając. Kwiatów o tych cennych właściwościach nie trzeba daleko szukać – znasz je i hodujesz od lat, nawet nie wiedząc, co im zawdzięczasz. Pamiętaj tylko, że będą dobrze spełniały swą rolę wtedy, jeżeli same będą zdrowe i zadbane.
Diffenbachia
- Jak działa: Wskazana zwłaszcza tam, gdzie gotuje się na gazie, gdyż neutralizuje opary gazowe. Dzięki niej szybciej znikają zapachy z gotowania
- Jak o nią dbać: Wystarcza jej rozproszone światło i umiarkowane podlewanie. Przynajmniej raz w miesiącu należy umyć jej liście.
Złocienie
- Jak działają: Doniczka z kulą kolorowych kwiatów wystarczy, by w kuchni krócej unosiły się zapachy gotowania i smażenia
- Jak o nie dbać: Dobrze robi im chłód i rozproszone światło. W domu wyrzuca się je, gdy przekwitną (po ok. 6 tygodniach).