Czy ktokolwiek z nas wyobraża sobie wigilię bez karpia pojawiającego się jako nieodłączny element wieczerzy, w jaki sposób go przygotować, aby podbić serca domowników? Wszystko uzależnione jest od naszych preferencji, zamiłowań, czy kulinarnych umiejętności.
Karp w galarecie po grecku, a może właśnie w wersji podpiekanej będzie najsmaczniejszy? Umiejętne przygotowanie samego rybnego mięsa stanowi kluczowy punkt. Spotkać można się z przepisami namaczania tej ryby w mleku aby pozbyć się nieprzyjemnego i dla wielu z nas odstraszającego posmaku mułu. Mleko doskonale się sprawdza kiedy mówimy o śledziach solonych, jednak tak szlachetne mięso jakie posiada karp wymaga odpowiedniego nadania kruchości, aromatu i niepowtarzalnego smaku. Po ściągnięciu łusek i filetowaniu bardzo istotne jest przygotowanie marynaty. Zioła dostępne w większości kuchni jak bazylia, tymianek, oregano , zioła prowansalskie, sól, pieprz, czosnek, pieprz cayenne, papryka ostra i słodka to podstawa, oliwa z oliwek lub olej sezamowy pozwoli na odpowiednie przenikanie zapachów i niwelowanie naturalnego smaku mułu . Limonka lub cytryna pozwoli na odpowiednią kwasowość naszej ryby . Taką marynatę należy dokładnie rozsmarować na dzwonkach z karpia i zostawić na 12 do 24 godzin przed ostatecznym przygotowaniem , chłodne miejsce ( lodówka, czy balkon) pozwoli na powolne a zarazem odpowiednie zachodzenie procesu. W taki sposób przyrządzona ryba doskonale smakuje panierowana, oprószona mąką i podpieczona w galarecie, czy w jarzynach. Karp posiada niezwykły smak, duże ości łatwo można usunąć, warto także pamiętać aby nie doprowadzać do uśnięcia ryby, decydując się na zakup zabitej już ryby należy zwracać uwagę na oczy kiedy są szkliste ryba jest świeża, jak pokryte są matową powłoką, a cała ryba jest bardzo śliska niestety jest ona nie świeża przez co znacznie gorsza w smaku.
Oczywiście nie można zapomnieć o łuskach z karpia które w portfelu maja za zadanie sprzyjać przypływowi gotówki i dostatkowi. Karp nie bez kozery od wieków zwany jest królewską rybą.
Jeśli chcesz, by Twoje święta były wyjątkowe, skorzystaj z przepisów, które proponuje portal winiary.pl http://www.winiary.pl/przepisy.aspx/3/dania-glowne