W moim rodzinnym domu tradycją było i jest, że na sobotę lub ewentualnie na niedzielę było pieczone ciasto. Poprzez zapach ciasta wypełniający dom czuło się weekend czyli te kilka chwile ,które będzie można spokojnie spędzić z rodziną i znajomymi, którzy wpadną na kawę, z dala od problemów całego minionego tygodnia, a nabierając sił na nowy.
Wiadomo, że ciasto kupione w sklepie lub cukierni nawet najlepszej nigdy nie będzie tak samo smakowało jak upieczone własnoręcznie oraz miły uczuciem jest satysfakcja towarzysząca udanym wypiekom.
Dlatego aby zarazić wszystkich naszych Czytelników i Czytelniczki do zakorzenienia tej tradycji w swoich domach, razem z SMACZEIZDROWE.EU, co piątek na naszej stronie będą zamieszczane przepisy na: ciasta, ciasteczka, serniki, babki, makowce, szarlotki, placki, keksy, pierniki, przekładańce i torty.
Staraliśmy zamieścić tu receptury na wypieki zwyczajne i luksusowe, tańsze i droższe, łatwe do wykonania i wymagające doświadczonej ręki. Ich wspólną cechą jest to, że są smaczne i efektownie wyglądają.
Dawniej sposób przyrządzania ciast był pilnie strzeżoną tajemnicą, którą matki przekazywały córkom. Dziś na ogół chętnie udostępniamy swoje przepisy znajomym, a nawet nieznajomym. Ciasta upieczone według tego samego przepisu przez różne osoby często inaczej wyrastają i inaczej smakują. Wpływa na to wiele czynników, choćby niedoskonałość miar (łyżka łyżce nierówna), różnice w jakości produktów, a także drobne – świadome lub nieświadome – korekty receptur, polegające na przykład na zwiększeniu lub zmniejszeniu ilości cukru, użyciu innych bakalii czy olejków zapachowych.
Przekazując wiele propozycji na poszczególne rodzaje ciast, mamy nadzieję, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie, zarówno na skromniejsze, jak i bardziej uroczyste okazje.
Przepisy zamieszczone na naszej stronie oraz wiele innych znajdziecie na SMACZNEIZDROWE.EU
To nie tylko dobra tradycja. Dla mnie to takie zupełnie naturalne zakończenie weekendu. Ciasto, czy też inne słodkości wypiekane w domu na niedzielny podwieczorek, chwila błogiego lenistwa i zaraz po tym zazwyczaj przygotowania do nadchodzącego tygodnia. Nie nachalne, ale zupełnie naturalne “przestawienie” się z trybu sobotnio-niedzielnego na tryb pracy 🙂
Bardzo dobra tradycja, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdy człowiek czasem nie zauważa, że jest weekend, gdy powinien w większym stopniu spędzić go z rodziną, odpocząć i doładować baterie. Takie ciacho może w tym zdecydowanie pomóc, bo trudno zignorować słodki rozchodzący się po domu zapach.