Wiele osób nie wyobraża sobie sałatek, potraw z jajek, kiełbasy oraz wielu innych bez dobrego jakościowo chrzanu tartego. Warto, więc zdawać sobie sprawę, iż bez większego trudu można wykonać ten niezastąpiony dodatek do potraw samemu. Przy okazji dbając o swoje zdrowie.
Czy chrzan może przynieść pozytywne konsekwencje dla naszego zdrowia?
Znaczna część miłośników chrzanu nawet nie zdaje sobie sprawę, że wpływa on bardzo korzystnie na ich zdrowie. Z jedną różnicą, chrzan tarty powinien być wykonany własnoręcznie od całkowitych podstaw. Wszystko przez to, że właśnie w ten sposób eliminujemy wszelkie konserwanty oraz szkodliwe barwniki, które zawarte są w gotowych produktach w sklepach. Dodatkowo przecież istotnym czynnikiem jest to, że możemy sami decydować o dokładnym smaku chrzanu.
Omijając niekorzystne substancje automatycznie dbamy o nasze zdrowie. Chrzan tarty poprawia przede wszystkim trawienie oraz jest godnym przeciwnikiem w przeciwdziałaniu wystąpienia nowotworów, szczególnie pęcherza. Oprócz tego idealnie nada się, kiedy mamy problemy z zatokami, czy cierpimy na dokuczliwe bóle głowy. Co ciekawe również chorujący na reumatyzm, mogą znaleźć w nim ukojenie.
Co dodatkowo powinien zawierać idealny chrzan tarty?
Zapewne każdy zdaje sobie sprawę, że nie wystarczy zaopatrzyć się jedynie w chrzan, aby zaspokoić nasze kubki smakowe. Oczywistą sprawą jest, że niezbędne są również dodatki, które nadają oczekiwanego smaku. Dlatego warto zdawać sobie sprawę, że w tym przypadku może ponieść nasz kreatywność i nie warto trzymać się tylko sztywnych zasad.
Przede wszystkim warto zaopatrzyć się przede wszystkim w cukier, sól oraz cytrynę. Ich ilość należy dostosować do własnych potrzeb oraz oczywiście wielkości porcji, którą zamierzamy wykonać. Najczęściej poleca się, aby nie robić znacznych zapasów, gdyż najlepszy jest świeży chrzan.
Jak zrobić chrzan tarty?
Zdecydowana większość przepisów mówi, że wykonanie chrzanu tartego jest bardzo proste i szybkie. I taka jest prawda. Tak naprawdę wystarczy obrać go oraz dokładnie umyć, aby później zetrzeć na drobnych oczkach. Można też dłużej trzymać w zimnej wodzie.
Kolejnym krokiem jest przekładanie chrzanu z wodą cytrynową oraz mieszanie z solą i cukrem. Głównym zadaniem cytryny jest nie tylko dodanie wyjątkowego smaku, ale również powstrzymanie chrzanu przed zmianą koloru. Później możemy dodać śmietanę lub też jogurt naturalny.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol