Grzyby shitake są najstarszym gatunkiem uprawianym przez człowieka. Można je jeść na świeżo, suszyć, a także marynować. W japońskiej tradycji używane są jako środek leczniczy na wiele dolegliwości. Co więcej, mają wyjątkowy smak, który zachwyca nawet najbardziej wybredne podniebienia. W jakich potrawach smakują najlepiej? Oto 3 pomysły na pyszny obiad z tym chińskimi grzybami!

1. Ziemniaki z grzybowym kotletem shitake

Ziemniaki ze schabowym to danie cieszące się największą sympatią. Świetną propozycją są kotlety z grzybów shitake. Ten wyjątkowy przepis zaskoczy każdego. By przygotować taką potrawę, będą Ci potrzebne:

– grzyby shitake

– jajka

– mąka

– bułka tarta

– sól

– pieprz

– vegeta

– olej rzepakowy

– ziemniaki

– szczypiorek

By przygotować kotlety z grzybów shitake, w pierwszej kolejności należy ugotować je w wodzie z dodatkiem odrobiny vegety do smaku. Grzybki należy wyciągnąć, gdy będą już miękkie. Następnie trzeba wysuszyć ugotowane grzyby chińskie i posypać przyprawami. Wystarczy obtoczyć je w mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej i usmażyć. Kiedy osiągną złoty kolor z obu stron, są gotowe do podania. W międzyczasie ugotuj ziemniaki i podaj w ładny sposób. Pyszny obiad z grzybami chińskimi gotowy!

2. Pyszne pierogi z chińskimi grzybami

Wszyscy uwielbiają pierogi! Ruskie, z owocami, ze szpinakiem-wybór jest naprawdę ogromny. Pierogi z grzybami chińskimi to świetna propozycja na obiad. Wystarczy odrobina chęci i kilka składników:

– 30 dkg grzybów shitake

– 2 cebule

– sól

– czosnek

– pieprz

– półtorej szklanki mąki

– 1 żółtko

– połowa szklanki ciepłej wody

Do wyrobienia ciasta użyj mąki, żółtka i wody. Dodaj szczyptę soli. W następnej kolejności podsmaż grzyby chińskie z cebulą i czosnkiem. Dopraw farsz solą i pieprzem. Rozwałkuj ciasto i wytnij kółeczka za pomocą szklanki, na które będzie można nałożyć wcześniej przygotowany farsz. Pamiętaj, aby dobrze skleić gotowe pierożki, żeby nie rozpadły się podczas gotowania. Do osolonej wody wrzuć gotowe pierożki i gotuj do momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Pokrój drobno cebulkę i podsmaż. Będzie świetnym dodatkiem, którego możesz użyć jako polewy do podanych już pierogów.

3. Boczniaki i grzyby shitake smażone na maśle

Jeśli gotowanie nie jest Twoją mocną stroną i potrzebujesz łatwego przepisu – jesteś we właściwym miejscu! Prostym i jednocześnie pysznym daniem, które możesz zaserwować, są grzyby chińskie i boczniaki smażone na maśle. Aby przygotować to proste danie, potrzebujesz kilka składników:

– 250 g boczniaka

– 150 g shitake

– sól

– pieprz

– masło

Wysmaruj patelnię masłem. Wrzuć grzyby w całości. Większe kapelusze można pokroić na mniejsze kawałki. Przypraw solą oraz pieprzem. Grzyby smaż do momentu, aż się lekko zarumienią. Tak przygotowane grzyby możesz podać z ziemniakami, pieczywem czy warzywami.

Pamiętaj, aby tego rodzaju grzyby kupować tylko z wiarygodnego źródła. Chociażby sklep Obsesja Smaku posiada w swojej ofercie chińskie grzyby, dzięki którym z łatwością stworzysz pyszne dania. Dobrej jakości składniki z zaufanego źródła to klucz do znakomitej kuchni!