sałata4TAK

Sos do sałaty można zrobić na zapas i przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet 2 tygodnie w lodówce, pod warunkiem, że nie dodamy do niego cebuli.

Jeśli chcemy aby sałata miała tylko lekko czosnkową nutę, wystarczy połówką przekrojonego czosnku posmarować naczynie, w którym je podajemy. Można też przed dodaniem czosnku do sałaty wrzucić go na chwilę do wrzątku.

Aby liście sałaty były chrupiące, przed podaniem można je włożyć na 20 minut do wody z kostkami lodu.

NIE

Sałaty polanej sosem nie przechowujemy dłużej, bo traci ładny wygląd i walory smakowe. Sosem najlepiej polać sałatę przed podaniem.

Sałaty przyrządzonej z winegretem nie podajemy w metalowych naczyniach – sąsiedztwo metalu zmienia smak sosu.

Sałata lodowa nie powinna być zbyt zimna, gdy polewamy ją sosem (zwłaszcza na bazie oleju, bo źle się z nim połączy. Lepiej na pół godziny przed przyrządzeniem wyjąć ją z lodówki.