W kuchni także można oszczędzać. Nie zawsze jesteśmy świadomi że marnotrawimy energię.
KUCHNIE ELEKTRYCZNE
-
należy gotować w małej ilości wody w zamkniętych naczyniach
-
do potraw o długim czasie gotowania powinno się wykorzystywać szybkowar (zaoszczędzamy w ten sposób 70% czasu i około 40% energii)
-
garnki, patelnie powinny mieć dno gładkie i dobrze przewodzące ciepło
-
wielkość garnka winna być dopasowana do wielkości płyty grzejnej (średnica garnka powinna być o 2 cm większa od średnicy płyty grzejnej)
-
można wykorzystać już dostarczoną energię cieplną i wyłączać płytę grzejną już na 10 min. przed końcem gotowania
LODÓWKA, CHŁODZIARKA, ZAMRAŻARKA
-
lodówkę należy często odmrażać
-
należy dbać o prawidłowy stan uszczelek
-
zamrażarki nie powinno się otwierać zbyt często
-
lodówka powinna być ustawiona z dala od wszelkich źródeł ciepła i nie powinna być narażona na bezpośrednie promieniowanie słoneczne
-
do lodówki wkładamy tylko potrawy ochłodzone i w miarę możliwości w szczelnych pojemnikach
-
krata skraplacza lodówki nie może być przykryta
-
kupując chłodziarko-zamrażarkę w klasie energetycznej B zamiast w C możesz zaoszczędzić około 26% energii elektrycznej
DROBNY SPRZĘT AGD
-
małe ilości wody należy ogrzać grzałką elektryczną lub czajnikiem elektrycznym
-
usuwając systematycznie kamień w naczyniach do gotowania wody można zaoszczędzić około 10% energii
-
należy gotować tylko taką ilość wody, jaka jest aktualnie potrzebna
-
przygotowanie kawy czy herbaty w ekspresie wymaga mniejszej ilości energii niż gotowanie wody w czajniku na płycie grzewczej lub kuchni gazowej
ZMYWARKA
-
przed włożeniem naczyń do zmywarki należy usunąć resztki jedzenia
-
należy uruchamiać zmywarkę, gdy jest pełna
-
jeśli płuczesz naczynia przed włożeniem ich do zmywarki korzystaj z chłodnej wody
-
należy ustawiać naczynia zgodnie z instrukcją producenta zmywarki
-
należy używać oszczędnego programu suszenia
ZLEWOZMYWAK
- Napraw kapiące krany wymieniając uszczelki. Jeżeli kran kapie z częstotliwością 1 kropli na sekundę można oczekiwać utraty 11935 litrów wody rocznie. Zostanie to dodane do kosztów Twojego rachunku za wodę i ścieki.
- Zmień wszystkie nie oszczędzające wody krany, przez zainstalowanie napowietrzaczy (aeratorów) z ogranicznikiem strumienia
- Kiedy zmywasz ręcznie napełnij jedna komorę zlewu lub miskę wodą z płynem. Spłukuj szybko po niewielkim strumieniem bieżącej wody.
- Przechowuj wodę do picia w lodówce, a nie odkręcaj jej za każdym razem, kiedy chcesz się napić zimnej wody.
- Nie używaj bieżącej wody do rozmrażania mięsa lub mrożonek. Odmrażaj jedzenie przez noc w lodówce lub mikrofalówce.
- Aby dobrze spłukać odpady ze zlewozmywaka potrzeba dużo wody. Jeśli masz taką możliwość załóż kompostownik na odpadki jedzenia, gdyż nawet kosz na śmieci nie jest do tego odpowiednim miejscem.
- Rozważ zainstalowanie natychmiastowego podgrzewacza wody do kuchni, aby nie odkręcać wody, czekając na jej podgrzanie. To obniży koszty w Twoim gospodarstwie.
- Zaizoluj rury. Będziesz miał szybciej ciepłą wodę i unikniesz jej marnowania, kiedy się podgrzewa
- Dostosowując temperaturę ciepłej wody, zamiast zwiększać strumień spróbuj go zmniejszać.