Czerwone wino chroni zdrowie, a szczególnie obniża ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Samo w sobie bogate jest w polifenole i inne substancje czynne, które pozytywnie wpływaj ą na zdrowie, w szczególności na serce. Obniżają one także poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi, zapobiegają wapnieniu naczyń wieńcowych i przeciwdziałają zakrzepicy. Dlatego picie w rozsądnych ilościach (zaleca się 1-2 kieliszki, czyli ok. 200-400 mililitrów) czerwonego wina można uznać za działanie prewencyjne. Oczywiście powinno być pite podczas posiłków.
O autorze
MD
Pani Domu z krwi i kości. Nie ma chwili by nie kombinowała co zmienić lub poprawić w swoim otoczeniu.
powiązane posty
Działy – Podziały
- Ciekawostki
- Dom
- Ekologia
- Kulinaria
- Oferty sklepowe
- Pielęgnowanie roślin
- Prawo i finanse
- Przepisy
- sprzatanie-i-pelegnacja-dom
- Testy konsumenckie
- Uncategorized
- Uroda i kosmetyka
- Zdrowie
- Zrobisz to sama