W warunkach domowych możemy aloes stosować przy źle gojących się ranach i skaleczeniach. Sok z niego lub miąższ liściowy przykładany na rany przyspiesza i ułatwia gojenie. Dla poprawienia trawienia, przeciw zaparciem i stanom zapalnym poleca się stosowanie wyciśniętego soku, po łyżeczce deserowej dwa razy dziennie na pól godziny przed jedzeniem. Działanie przeczyszczające wykazuje dopiero po 12—14 godzinach od przyjęcia. Dla ogólnego wzmocnienia, jak również przy chorobie wrzodowej przewodu pokarmowego można stosować wino aloesowe. Sporządza się je z dolnych liści, co najmniej 3-letniej ‘rośliny, której przed zbiorem nie podlewa się 1—2 tygodnie. Umyte starannie liście miele się lub miksuje, wyciska z nich sok, który miesza się w równych częściach z miodem pszczelim i czerwonym winem (najlepiej 18%>), a następnie odstawia na 2 tygodnie do chłodnego, ciemnego miejsca. Kurację ‘rozpoczyna się od jednej łyżeczki dziennie, zwiększając stopniowo, aż do 3 łyżek stołowych dziennie, przyjmowanych po posiłkach. Przy gruźlicy polecany jest sok świeżego aloesu z pszczelim miodem i masłem, po jednej łyżeczce na czczo. Aloesu, ani preparatów aloesowych nie należy stosować w ciąży, krwotokach wewnętrznych, ciężkich niedomaganiach serca, nadciśnieniu, poważnych schorzeniach nerek i bardzo ostrych nieżytach żołądka.