Gęsty, kleisty, ciemny sos o zdecydowanym słodko – słonym smaku. “Prawdziwy” sos ostrygowy otrzymuje się z gotowania bulionu 2 ostryg – gotuje się go tak długo, aż sos ściemnieje i stanie się wystarczająco gęsty. Naturalnego sosu ostrygowego w ogóle się nie soli – ostrygi same w sobie słone mają zapewnić odpowiedni smak. Jednak aby przygotować odpowiedni sos sojowy potrzeba wiele wprawy. Najpopularniejszą jest wersja gotowa, którą zagęszcza się mąką kukurydzianą, a ciemny kolor uzyskuje się przez dodanie karmelu. Gotowy sos zawiera tylko niewielkie ilości ekstraktu z ostryg. Sos ostrygowy nadaje smak potrawom z mięsa i warzyw. Nie posiada rybiego smaku ani zapachu. Bardzo popularny dodatek do chów mein – smażonego w ruchu makaronu.
O autorze
MD
Pani Domu z krwi i kości. Nie ma chwili by nie kombinowała co zmienić lub poprawić w swoim otoczeniu.
powiązane posty
Działy – Podziały
- Ciekawostki
- Dom
- Ekologia
- Kulinaria
- Oferty sklepowe
- Pielęgnowanie roślin
- Prawo i finanse
- Przepisy
- sprzatanie-i-pelegnacja-dom
- Testy konsumenckie
- Uncategorized
- Uroda i kosmetyka
- Zdrowie
- Zrobisz to sama