Udana impreza grillowa zaczyna się już przed przybyciem gości. Poniższe wskazówki pomogą Ci przygotować przyjęcie w taki sposób, aby na długo pozostało w pamięci Twoich gości.

•  Na godzinę przed grillowaniem mięso należy wyjąć z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
•  Patyczki do szaszłyków należy przed grillowaniem włożyć na kilka minut do wody. Ułatwi to późniejsze zdejmowanie mięsa oraz zapobiegnie zapaleniu się patyczków.
•  Suszone przyprawy i zioła lepiej oddadzą swój aromat, jeśli zostaną wymieszane z oliwą przed przyprawianiem surowego mięsa.
•  Mięso należy posolić dopiero po grillowaniu. Dzięki temu przyrządzane potrawy zachowają swoją naturalną soczystość.
•  Dla większego bezpieczeństwa podczas grillowania należy używać tacek aluminiowych, dzięki którym kapiący tłuszcz nie spowoduje nagłego powstawania płomieni.
•  Mięs zwierzęcych i ryb nie należy umieszczać zbyt blisko siebie na ruszcie, ze względu na różnorodność ich aromatów.
•  Podczas grillowania kiełbasek należy przekłuć je kilkakrotnie, aby zapobiec ich pęknięciu.
•  Stan upieczenia mięsa można sprawdzić, przyciskając je szczypcami do rusztu: miękkość świadczy o surowym i krwistym mięsie, sprężystość o średnio upieczonym, natomiast brak sprężystości o całkowitym dopieczeniu mięsa.
•  Do grillowania mięs należy używać szczypiec, ponieważ przy użyciu widelca powstają ukłucia i mięso traci swoją naturalną soczystość.
•  Podczas grillowania niskotłuszczowe mięso należy od czasu do czasu posmarować oliwą lub przygotowaną marynatą. Zapobiegnie to zbyt mocnemu wysuszaniu mięsa.
•  Upieczonego kurczaka lub pieczeń – przed dzieleniem na części – należy odstawić na 10 minut, tak by dzielone porcje zachowały równomiernie soczystość.