Nie wyobrażacie sobie, jak wielki brud, a dokładnie tłuszcz zalega tuż przy was. Właściwie nad wami – o ile posiadacie takie urządzenie jak okap w kuchni. Przyjrzyjcie się, dotknijcie, jeśli używacie go od lat, a wasza kuchnia nie stroni od potraw zawierających tłuszcz, bedzie dosłownie nasączony tłuszczem. Jak się tego pozbyć?
Najprościej – wyrzucić i kupić nowy. No dobrze, ale powiedzmy, że przywiązaliście się do swojego okapu, pasuje wam do reszty kuchnii a nowych takich już nie produkują. Więc trzeba to oczyścić.
Poniżej sposób, który nie wymaga dużego nakładu pracy, ani środków czyszczących. Potrzebujemy:
- bardzo duży garnek
- wodę
- pół kubka sody oczyszczonej
Wodę trzeba zagotować, następnie, bardzo powoli (naprawdę – po łyżeczce) dodajemy sodę – będzie się pieniło – ale szybko się uspokoi. W końcu wstawiamy nasz filtr (pewnie cały nie wejdzie, więc zrobisz to na raty). Niech gotuje się kilka – kilkanaście minut. Następnie wylewamy wodę (najlepiej nie do zlewu, lecz np do sedesu), i zaczynamy proces od początku – aż woda będzie czysta.