waga

Nazwa produktu w 100 g i w porcji Energia
MLEKO kcal
Mleko zagęszczone słodzone 100 g/1 porcja (30 g) 326/98
Mleko zagęszczone niesłodzone 100 g/1 porcja (30 g) 131/39
Mleko kozie 100 g/1 szklanka (200 g) 68/136
Mleko 3,5% tłuszczu 100 g/1 szklanka (200 g) 63/128
Mleko 3,2% tłuszczu 100 g/1 szklanka (200 g) 61/122
Mleko 2% tłuszczu 100 g/1 szklanka (200 g) 51/102
Mleko 1,5% tłuszczu 100 g/1 szklanka (200 g) 47/94
Mleko 0,5% tłuszczu 100 g/1 szklanka (200 g) 39/78
NAPOJE MLECZNE kcal
Napój mleczny 100 g/1 opak. (150 g) 79/119
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 100 g/1 opak. (150 g) 60/90
Kefir 2% tłuszczu 100 g/1 opak. (150 g) 51/77
Jogurt owocowy 1,5% tłuszczu 100 g/1 opak. (150 g) 63/95
Maślanka 0,5% tłuszczu 100 g/1 szklanka (200 g) 37/74
ŚMIETANA kcal
Śmietanka kremowa 30% tłuszczu 100 g/1 łyżka (24 g) 287/69
Śmietana 18% tłuszczu 100 g/1 łyżka (22 g) 184/40
Śmietana 12% tłuszczu 100 g/1 łyżka (20 g) 133/27
Śmietana do kawy 9% tłuszczu 100 g/porcja (10 g) 107/11
SERY kcal
Serek typu fromage naturalny 100 g/1 opak. (80 g) 379/303
Ser, rokpol pełnotłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 363/109
Ser, ementaler pełnotłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 380/114
Ser, salami pełnotłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 351/105
Ser, brie pełnotłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 329/99
Ser, tylżycki pełnotłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 353/106
Ser, topiony edamski 100 g/ 1 opak (50 g)/1 plaster (20 g) 299/150/60
Ser, tylżycki tłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 334/100
Ser, eadmski tłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 313/94
Ser, camembert pełnotłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 291/87
Ser, gouda tłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 316/95
Ser, typu feta 100 g/ 1 plaster (30 g) 215/43
Serek twarogowy homogenizowany pełnotłusty 100 g/ 1 opak. (150 g) 161/242
Ser twarogowy tłusty 100 g/ 1 plaster (70 g) 175/123
Deser twarogowy termizowany 100 g/ 1 opak. (150 g) 163/245
Ser twarogowy półtłusty 100 g/ 1 plaster (70 g) 133/93
Serek twarogowy ziarnisty 100 g/ 1 opak. (200 g) 101/202
Serek twarogowy homogenizowany owocowy 100 g/ 1 opak. (150 g) 164/246
Ser twarogowy chudy 100 g/ 1 plaster (70 g) 99/69
PIECZYWO ŻYTNIE kcal
Chleb żytni lekki (chrupki) 100 g/1 kromka (6 g) 379/23
Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 100 g/1 kromka (40 g) 244/98
Pumpernikiel 100 g/1 kromka (40 g) 252/101
Chleb żytni pełnoziarnisty 100 g/1 kromka (34 g) 237/81
Chleb żytni jasny mleczny 100 g/1 kromka (34 g) 253/86
Chleb żytni razowy 100 g/1 kromka (34 g) 223/76
Chleb żytni staropolski 100 g/1 kromka (34 g) 219/74
Chleb żytni razowy na miodzie 100 g/1 kromka (34 g) 234/80
PIECZYWO MIESZANE kcal
Chleb mieszany słonecznikowy 100 g/1 kromka (40 g) 246/98
Chleb mieszany z soją 100 g/1 kromka (40 g) 231/92
Chleb chrupki 100 g/1 kromka (10 g) 353/35
Chleb baltonowski 100 g/1 kromka (28 g) 248/69
Chleb mleczny 100 g/1 kromka (28 g) 251/70
Chleb praski 100 g/1 kromka (28 g) 244/68
PIECZYWO PSZENNE kcal
Chleb pszenny lekki (chrupki) 100 g/1 kromka (6 g) 377/23
Bagietki francuskie 100 g/67 g 283/190
Bułki grahamki 100 g/1 sztuka (90 g) 258/232
Chleb graham 100 g/1 kromka (33 g) 226/75
Chleb pszenny 100 g/1 kromka (30 g) 249/75
PIECZYWO PSZENNE WYBOROWE kcal
Bułeczki do hot dogów 100 g/1 sztuka (40 g) 340/136
Pieczywo tostowe, pszenne 100 g/1 kromka (26 g) 305/79
Bułka wrocławska 100 g/1 kromka (14 g) 293/41
Kajzerki 100 g/1 kromka (50 g) 296/148
PIECZYWO PSZENNE PÓŁCUKIERNICZE kcal
Chałka zdobna 100 g/1 kromka (30 g) 332/100
Bułki i rogale maślane 100 g/1 sztuka (50 g) 326/163
PRODUKTY ŚNIADANIOWE kcal
Musli z rodzynkami i orzechami 100 g/1 łyżka (10 g) 375/38
Płatki owsiane 100 g/1 łyżka (6 g) 366/22
Otręby pszenne 100 g/1 łyżka (10 g) 185/19
Płatki jęczmienne 100 g/1 łyżka (10 g) 355/36
Musli z owocami suszonymi 100 g/1 łyżka (10 g) 325/33
Chrupki kukurydziane 100 g/1 łyżka (70 g) 352/246
Płatki pszenne 100 g/1 łyżka (3 g) 351/11
Płatki kukurydziane 100 g/1 łyżka (4 g) 363/15
TŁUSZCZE ROŚLINNE kcal
Olej kukurydziany 100 g/1 łyżka (18 g) 884/159
Olej rzepakowy uniwersalny 100 g/1 łyżka (18 g) 884/159
Olej rzepakowy tłoczony na zimno 100 g/1 łyżka (18 g) 884/159
Olej słonecznikowy 100 g/1 łyżka (18 g) 884/159
Olej sojowy 100 g/1 łyżka (18 g) 884/159
Planta 100 g/1 łyżka (18 g) 884/159
Oliwa z oliwek 100 g/1 łyżka (18 g) 882/159
Margaryna mleczna 80% tłuszczu 100 g/1 łyżka (18 g) 710/128
Margaryna słoneczna 80% tłuszczu 100 g/1 łyżka (18 g) 710/128
Masło roślinne kubkowe 80% tłuszczu 100 g/1 łyżka (18 g) 710/128
Margaryna 70% tłuszczu 100 g/1 łyżka (18 g) 621/112
Margaryna 60% tłuszczu 100 g/1 łyżka (18 g) 531/96
Margaryna 50% tłuszczu 100 g/1 łyżka (18 g) 442/80
Margaryna 45% tłuszczu 100 g/1 łyżka (18 g) 398/72
TŁUSZCZE ZWIERZĘCE kcal
Smalec 100 g/1 łyżka (20 g) 880/176
Słonina 100 g 797
Masło extra 100 g/1 łyżka (20 g) 735/147
Masło śmietankowe 100 g/1 łyżka (20 g) 659/132
TŁUSZCZE MIESZANE kcal
Masło z olejem 100 g/1 łyżka (20 g) 573/115
WĘDLINY WIEPRZOWE, WOŁOWE, MIESZANE kcal
Salami luksusowe 100 g/1 plaster (15 g) 540/81
Parówki popularne 100 g/1 sztuka (45 g) 342/154
Kiełbasa parówkowa 100 g 323
Kiełbasa krakowska sucha 100 g/1 plaster (10 g) 323/32
Kabanosy 100 g 326
Szynka wiejska 100 g/1 plaster (75 g) 253/190
Baleron gotowany 100 g/1 plaster (12 g) 244/29
Kiełbasa myśliwska sucha 100 g 291
Kiełbasa toruńska 100 g 263
Szynka wieprzowa gotowana 100 g/1 plaster (50 g) 233/117
Kiełbasa mortadela 100 g/1 plaster (15 g) 205/31
Kiełbasa zwyczajna 100 g 209
Szynkówka wieprzowa 100 g/1 plaster (25 g) 191/48
Mielonka (luncheon meat) 100 g/1 plaster (30 g) 170/51
Polędwica sopocka 100 g/1 plaster (20 g) 165/33
Wędzonka wołowa gotowana 100 g/1 plaster (12 g) 102/12
Szynka wołowa gotowana 100 g/1 plaster (50 g) 107/54
Szynkówka wołowa 100 g/1 plaster (25 g) 85/21
WĘDLINY PODROBOWE kcal
Kiszka pasztetowa 100 g 384
Kiszka krwista 100 g 404
Salceson czarny 100 g 336
Pasztet pieczony 100 g 391
Salceson włoski 100 g 318
Wątrobianka 100 g 231
Kiszka kaszana jęczmienna 100 g 268
WĘDLINY Z INDYKA kcal
Baton szynkowy z indyka 100 g/1 plaster (25 g) 143/26
Kiełbasa mazurska z indyka 100 g/1 plaster (10 g) 129/13
Polędwica z indyka 100 g/1 plaster (16 g) 105/17
Kiełbasa szynkowa z indyka 100 g/1 plaster (25 g) 88/22
Szynka z indyka 100 g/1 plaster (25 g) 84/21
WĘDLINY Z KURCZAKA kcal
Parówki z kurczaka 100 g/1 sztuk (45 g) 259/117
Pasztet podlaski z kurczaka 100 g/1 małe opak.(50 g) 228/114
Kiełbasa podlaska z kurczaka 100 g 232
Pasztet z kurczaka pieczony 100 g 214
Kiełbasa kanapkowa z kurczaka 100 g 179
Kurczak faszerowany (pieczony) 100 g 200
Kiełbasa podsuszana z kurczaka 100 g 163
Szynka delikatesowa z kurczaka 100 g/1 plaster (20 g) 124/25
Szynka z udźca kurczaka 100 g/1 plaster (30 g) 117/35
Kiełbasa szynkowa z kurczaka 100 g/1 plaster (30 g) 110/33
Kiełbasa delikatesowa z kurczaka 100 g 109
Polędwica z piersi kurczaka 100 g/1 plaster (20 g) 93/19
Szynka z piersi kurczaka 100 g/1 plaster (20 g) 98/20
RYBY WĘDZONE kcal
Węgorz wędzony 100 g 326
Makrela wędzona 100 g 221,5
Pikling 100 g 215
Łosoś wędzony 100 g 162
Dorsz wędzony 100 g 94
PRZETWORY RYBNE kcal
Śledź w oleju 100 g 340
Pasztet rybny homogenizowany 100 g 265
Sałatka z dorsza 100 g 187
Sardynka w oleju 100 g 221
Sałatka pikantna z makreli 100 g 181
Śledź w pomidorach 100 g 176
Śledź marynowany 100 g 192
Paprykarz “Szczeciński” 100 g 178
Sardynka w pomidorach 100 g 162
Tuńczyk w oleju 100 g 190
Tuńczyk w wodzie 100 g 96
WARZYWA ŚWIEŻE kcal
Soja, kiełki 100 g/50 g 141/71
Szczypiorek 100 g/1 pęczek (30 g) 29/9
Soczewica, kiełki 100 g/50 g 120/60
Czosnek 100 g/1 ząbek (4 g) 127/5
Papryka czerwona 100 g/1 szt. średnia (150 g) 24/36
Cebula 100 g/1 szt. średnia (110 g)/1 plaster (10 g) 27/30/3
Fasola mung, kiełki 100 g/50 g 29/15
Koper ogrodowy 100 g/1 pęczek (35 g) 24/8
Pietruszka, natka 100 g/1 pęczek (35 g) 41/14
Papryka zielona 100 g/1 szt. średnia(150 g) 15/23
Sałata 100 g/ 1 liść (13 g) 10/1
Seler naciowy 100 g/1 łodyga (30 g) 11/3
Pomidor 100 g/1 szt. średnia 14/21
Kalarepa 100 g/1 szt. średnia(150 g) 20/30
Cykoria 100 g/1 szt. średnia(150 g) 13/20
Kalafior 100 g 14
Marchew 100 g/1 szt. średnia(50 g) 20/10
Rzodkiewka 100 g/1 szt. średnia(10 g) 9/1
Ogórek 100 g/1 szt. średnia(160 g) 10/16
PRZETWORY WARZYWNE kcal
Papryka czerwona konserwowa 100 g 30
Szparagi konserwowe 100 g 19
Fasola cięta, konserwowa bez zalewy 100 g 16
Groszek zielony, konserwowy bez zalewy 100 g/1 łyżka (20 g) 63/13
Kapusta kwaszona 100 g 11
Ogórek kwaszony 100 g 11/6
OWOCE ŚWIEŻE kcal
Awokado 100 g/1 szt. średnia(270 g) 107/289
Czarne jagody 100 g 44
Poziomki 100 g 33
Kiwi 100 g/ 1 szt. średnia(65 g) 48/31
Truskawki 100 g 27
Wiśnie 100 g 43
Jabłko 100 g/1 szt. średnia(150 g) 34/51
Malina 100 g 29
Czreśnie 100 g 55
Banan 100 g/1 szt. średnia(170 g) 60/102
Cytryna 100 g/1 plaster (15 g) 22/3
Mango 100 g/1 szt. średnia(125 g) 46/58
Melon 100 g 19
Agrest 100 g 40
Broskwinia 100 g/1 szt. średnia(150 g) 41/62
Gruszka 100 g/1 szt. średnia(150 g) 41/62
Mandarynki 100 g/1 szt. średnia(80 g) 32/26
Morele 100 g/1 szt. średnia(50 g) 43/22
Nektarynka 100 g/1 szt. średnia(150 g) 44/66
Porzeczki białe 100 g 32
Porzeczki czarne 100 g 35
Porzeczki czerwone 100 g 3*
Śwliwki 100 g 43
Winogrona 100 g 68
Ananas 100 g/1 plaster (80 g) 28/22
Pomarańcza 100 g/1 szt. średnia(250 g) 32/8*
Grejpfrut 100 g/1 szt. średnia(360 g) 23/83
Arbuz 100 g/1 plaster (300 g) 19/57
OWOCE MROŻONE kcal
Czarne jagody mrożone 100 g 45
Truskawki mrożone 100 g 28
Wiśnie bez pestek mrożone 100 g 47
Porzeczki czarne mrożone 100 g 36
Śliwki bez pestek mrożone 100 g 45
OWOCE SUSZONE kcal
Figi suszone 100 g/1 sztuka (35 g) 287/100
Morele suszone 100 g/1 sztuka (10 g) 284/28
Śliwki suszone 100 g/1 sztuka (15 g) 266/40
Rodzynki suszone 100 g/1 porcja (30 g) 277/83
Daktyle suszone 100 g/1 sztuka (20 g) 249/50
PRZETWORY OWOCOWE kcal
Dżem niskosłodzony 100 g/ 1 łyżka (18 g) 155/28
Dźem wysokosłodzony 100 g/ 1 łyżka (18 g) 252/45
Powidła śliwkowe 100 g/ 1 łyżka (18 g) 214/39
Ananas, plastry w syropie 100 g/ 1 plaster (35 g) 84/29
SOKI I NAPOJE kcal
Sok marchwiowo-jabłkowy 100 g/1 szklanka (200 g) 46/92
Sok wielowarzywny 100 g/1 szklanka (200 g) 25/50
Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy 100 g/1 szklanka (200 g) 44/88
Sok z czarnej porzeczki 100 g/1 szklanka (200 g) 53/106
Sok grejpfrutowy 100 g/1 szklanka (200 g) 40/80
Sok jabłkowy 100 g/1 szklanka (200 g) 42/84
Sok marchwiowy 100 g/1 szklanka (200 g) 43/86
Sok marchwiowo-brzoskwiniowy 100 g/1 szklanka (200 g) 43/86
Sok pomarańczowy 100 g/1 szklanka (200 g) 43/86
Sok pomidorowy 100 g/1 szklanka (200 g) 13/26
Herbata, napar bez cukru 100 g/1 filiżanka (130 g) 0/1
Kawa, napar bez cukru 100 g/1 filiżanka (130 g) 2/3
Coca-cola, pepsi-cola 100 g/0,33 l 42/139
Napoje gaz. o smaku owocowym 100 g/1 szklanka (200 g) 42/84
NAPOJE ALKOHOLOWE kcal
Piwo pełne 10-15% 100 g/0,33 l 49/162
Szampan 100 g/1 kieliszek (125 g) 76/95
Wermut słodki 100 g/1 kieliszek (125 g) 155/194
Wino białe półwytrawne 100 g/1 kieliszek (125 g) 81/101
Wino białe słodkie 100 g/1 kieliszek (125 g) 96/120
Wino białe wytrawne 100 g/1 kieliszek (125 g) 66/83
Wino czerwone 100 g/1 kieliszek (125 g) 68/85
Wódki 100 g/1 kieliszek (50 g) 220/110
PRZEKĄSKI kcal
Orzechy laskowe, łuskane 100 g/10 sztuk (10 g) 640/64
Orzechy włoskie, łuskane 100 g/6 połówek (20 g) 645/129
Migdały 100 g/6 sztuk (10 g) 572/57
Orzechy arachidowe, łuskane 100 g/10 sztuk (10 g) 560/56
Pestki z dyni łuskane 100 g 569
Słonecznik, nasiona łuskane 100 g/1 łyżka (14 g) 561/79
Chipsy solone 100 g/1 małe opak.(30 g) 552/166
Chipsy paprykowe 100 g/1 małe opak.(30 g) 549/165
Chipsy bekonowe 100 g/1 małe opak.(30 g) 537/161
Sezamki 100 g/1 porcja (30 g) 473/142
Orzechy pistacjowe 100 g/10 sztuk (8 g) 294/24
Oliwki zielone marynowane 100 g/10 sztuk (30 g) 125/38
Paluszki słone 100 g 385
DANIA SZYBKIE kcal
Pizza mięsno-ziołowa 100 g/1 porcja (150 g) 354/531
Frytki 100 g/1 porcja (150 g) 303/379
Pizza z pieczarkami i cebulą 100 g/1 porcja (150 g) 289/434
Hamburger z kurczakiem i serem 100 g/ 1 sztuka (158 g) 264/417
Apple pie 100 g/ 1 sztuka (80 g) 241/193
Hamburger z mięsem i serem 100 g/ 1 sztuka (113 g) 214/242
Hamburger z rybą i serem 100 g/ 1 sztuka (128 g) 227/291
DANIA OBIADOWE
ZUPY kcal
Zupa krem z zielonego groszku 100 g/1 porcja (250 g) 59/148
Żurek 100 g/1 porcja (250 g) 122/305
Barszcz ukraiński 100 g/1 porcja (250 g) 56/140
Zupa grochowa 100 g/1 porcja (250 g) 65/136
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 100 g/1 porcja (250 g) 32/80
Zaupa ogórkowa 100 g/1 porcja (250 g) 42/105
Zupa grzybowa zabielana 100 g/1 porcja (250 g) 29/73
Zupa pomidorowa z makaronem 100 g/1 porcja (250 g) 35/88
Zupa fasolowa 100 g/1 porcja (250 g) 63/158
Zupa jarzynowa 100 g/1 porcja (250 g) 44/110
Zupa pomidorowa z ryżem 100 g/1 porcja (250 g) 37/93
Barszcz czerwony zabielany 100 g/1 porcja (250 g) 33/83
Kapuśniak z kapusty kwaszonej 100 g/1 porcja (250 g) 22/55
Krupnik z kaszy jęczmiennej 100 g/1 porcja (250 g) 44/110
Krupnik z ryżu 100 g/1 porcja (250 g) 43/108
Zupa ziemniaczana 100 g/1 porcja (250 g) 38/95
Zupa szpinakowa z ziemniakami 100 g/1 porcja (250 g) 39/98
Zupa kalafiorowa 100 g/1 porcja (250 g) 28/70
Zupa pomidorowa zabielana 100 g/1 porcja (250 g) 18/45
Zupa owocowa z jabłek 100 g/1 porcja (250 g) 43/108
Zupa pomidorowa 100 g/1 porcja (250 g) 12/30
DANIA MIĘSNE kcal
Stek wieprzowy 100 g/1 sztuka (125 g) 473/591
Kotlet pażarski 100 g/1 sztuka (125 g) 375/469
Kotlet cielęcy panierowany 100 g/1 sztuka (150 g) 421/632
Kotlet schabowy panierowany 100 g/1 sztuka (150 g) 353/530
Pieczeń wieprzowa 100 g/1 porcja (120 g) 276/331
Schab pieczony 100 g/1 porcja (120 g) 319/383
Kotlet mielony z mięsa mieszanego 100 g/1 porcja (120 g) 283/340
Befsztyk bity wiejski, wołowy 100 g/1 sztuka (125 g) 255/319
Żeberka duszone wieprzowe 100 g/1 porcja (150 g) 210/315
Klopsiki mielone z mięsa mieszanego 100 g/1 porcja (150 g) 265/398
Wątróbka wieprzowa saute 100 g/1 porcja (120 g) 241/289
Pieczeń cielęca duszona 100 g/1 porcja (120 g) 238/286
Bryzol wołowy z polędwicy 100 g/1 porcja (125 g) 247/309
Bitki wieprzowe 100 g/1 porcja (125 g) 196/245
Bitki wieprzowe w jarzynach 100 g/1 porcja (150 g) 203/305
Galaretka z nóżek wieprzowych 100 g 202
Befsztyk tatarski 100 g 225
Boeuf Strogonow 100 g/1 porcja (150 g) 220/330
Pieczeń wołowa 100 g/1 porcja (120 g) 166/199
Gulasz wołowy 100 g/1 porcja (150 g) 148/222
Potrawka z kurczaka 100 g/1 porcja (150 g) 150/225
Kura w galarecie 100 g 193
Kurczęta pieczone, ćwiartka z kością 100 g/1 porcja (250 g) 117/293
Kurczak gotowany w jarzynach 100 g/1 porcja (150 g) 103/155
Sztuka mięsa 100 g/1 porcja (150 g) 177/266
Bitka wołowa w jarzynach 100 g/1 porcja (150 g) 121/182
Bitki wołowe 100 g/1 porcja (125 g) 104/130
DANIA RYBNE kcal
Kotlet mielony z dorsza 100 g/1 porcja (120 g) 256/307
Filety z dorsza smażone, panierowane 100 g/1 porcja (125 g) 274/343
Filety z dorsza po grecku 100 g/1 porcja (200 g) 154/308
Dorsz w jarzynach 100 g/1 porcja (200 g) 124/248
Karp z wody 100 g/1 porcja (120 g) 97/116
Karp w galarecie 100 g/1 porcja (125 g) 135/169
Pulpety z dorsza 100 g/1 porcja (200 g) 110/220
DANIA WARZYWNO-MIĘSNE kcal
Papryka nadziewana 100 g/1 porcja (250 g) 166/415
Risotto z mięsem i warzywami 100 g/1 porcja (250 g) 186/465
Bigos popularny 100 g/1 porcja (300 g) 120/360
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 100 g/1 porcja (200 g) 110/220
Fasola po bretońsku 100 g/1 porcja (250 g) 140/350
POTRAWY MIESZANE kcal
Paszteciki drożdżowe z mięsem 100 g/1 sztuka (50 g) 390/195
Bliny ziemniaczane 100 g 247
Naleśniki z serem 100 g/1 sztuka (80 g) 240/192
Pierogi z mięsem 100 g/1 sztuka (40 g) 205/82
Leniwe pierogi 100 g/1 sztuka (40 g) 215/86
Naleśniki z kapustą 100 g/1 sztuka (80 g) 147/118
Budyń z mięsa i makaronu 100 g/1 porcja (250 g) 179/448
Knedle ze śłiwkami 100 g/1 sztuka (50 g) 165/83
Makaron z serem 100 g/1 porcja (250 g) 138/345
Pierogi ruskie 100 g/1 sztuka (50 g) 164/66
Ziemniaki z łyżeczka masła roślinnego 100 g 103
Kasza perłowa na sypko 100 g 123
Kasza gryczana na sypko 100 g 134
Ryż z jabłkami 100 g/1 porcja (150 g) 155/233
Kopytka 100 g/1 sztuka (15 g) 149/22
Ryż na sypko 100 g 135
Ziemniaki puree 100 g 86
Makaron 100 g 100
POTRAWY Z JAJ kcal
Kotlety z jaj 100 g/1 porcja (150 g) 278/417
Jajka sadzone 100 g/1 porcja (95 g) 179/170
Jajka gotowane 100 g/1 sztuka (50 g) 149/75
Jajecznica 100 g 130
Omlet biszkoptowy ze szpinakiem 100 g/1 porcja (200 g) 136/272
SAŁATKI I SURÓWKI kcal
Sałatka jarzynowa z sosem majonezowym 100 g 194
Surówka z cykorii i jabłek z sosem majonezowym 100 g 163
Surówka z porów i jabłek z sosem majonezowym 100 g 148
Surówka z papryki z olejem słonecznikowym 100 g 92
Surówka z selerów z olejem słonecznikowym 100 g 107
Brukselka z wody z bułką tartą smażoną na maśle 100 g 110
Fasola szparagowa z bułką tartą smażoną na maśle 100 g 102
Kalafior z wody z bułką tartą smażoną na maśle 100 g 82
Sałatka z czerwonej kapusty z olejem słonecznikowym 100 g 87
Szpinak zasmażany 100 g 84
Surówka z rzodkiewki z serem twarogowym tłustym i śmietaną 100 g 91
Marchewka z groszkiem 100 g 75
Surówka z białej kapusty z olejem słonecznikowym 100 g 68
Surówka z kwaszonej kapusty z olejem słonecznikowym 100 g 71
Marchewka zasmażana 100 g 69
Kapusta biała zasmażana 100 g 69
Buraki 100 g 71
Surówka z marchwi ze śmietaną 12% tłuszczu 100 g 48
Mizeria ze śmietaną 12% tłuszczu 100 g 34
Sałata zielona ze śmietaną 12% tłuszczu 100 g 39
Surówka z ogórków i pomidorów ze śmietaną 12% tłuszczu 100 g 34
Surówka z marchwi i jabłek 100 g 60
Surówka z owoców 100 g 109
Ćwikła 100 g 41
CUKIER, MIÓD kcal
Cukier 100 g/ 1 łyżeczka (15 g) 406/20
Miód pszczeli 100 g/ 1 łyżeczka (15 g) 324/49
CUKIERKI kcal
Krówki 100 g/ 1 sztuka (15 g) 421/63
Karmelki nadziewane 100 g/ 1 sztuka (4 g) 378/15
Karmelki twarde 100 g/ 1 sztuka (4 g) 399/16
CZEKOLADA I WYROBY CZEKOLADOWE kcal
Czekolada śmietankowa z orzechami laskowymi 100 g/ 1 cząstka (6 g) 585/35
Czekolada gorzka 100 g/ 1 cząstka (4 g) 554/22
Czekolada mleczna 100 g/ 1 cząstka (4 g) 549/22
Czekolada mleczna z orzechami laskowymi 100 g/ 1 cząstka (6 g) 539/32
Czekolada kawowa 100 g/ 1 cząstka (4 g) 526/21
Baton z orzechami arachidowymi w czekoladzie 100 g/ 1 sztuka (60 g) 497/298
Czekolada deserowa 100 g/ 1 cząstka (4 g) 532/21
Baton z nadzieniem kokosowym 100 g/ 1 sztuka (57 g) 448/255
Baton z herbatnikiem w czekoladzie 100 g/ 1 sztuka (29 g) 484/140
Baton z karmelem w czekoladzie 100 g/ 1 sztuka (58 g) 451/262
Czekolada nadziewana 100 g/ 1 cząstka (10 g) 450/45
Baton z nadzieniem mlecznym w czekoladzie 100 g/ 1 sztuka (55 g) 448/246
HERBATNIKI kcal
Wafle nadziewane 100 g/ 1 sztuka (18 g) 519/104
Herbatniki w czekoladzie 100 g/ 1 sztuka (14 g) 491/69
Markizy 100 g/ 1 sztuka (18 g) 483/87
Herbatniki kakaowe 100 g/ 1 sztuka (14 g) 475/67
Herbatniki z cukrem 100 g/ 1 sztuka (14 g) 460/64
Herbatniki z nadzieniem owocowym 100 g/ 1 sztuka (15 g) 405/61
Delicje szampańskie 100 g/ 1 sztuka (13,5 g) 369/50
Herbatniki 100 g/ 1 sztuka (10 g) 437/44
Pierniki alpejskie 100 g/ 1 sztuka (18 g) 378/68
Pierniki beskidzkie 100 g/ 1 sztuka (18 g) 338/61
CIASTA I CIASTKA kcal
Ciastka karpatki 100 g/ 1 sztuka (80 g) 475/366
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 100 g/ 1 sztuka (50 g) 393/197
Ptysie z bitą śmietaną 100 g/ 1 sztuka (30 g) 348/104
Sernik wiedeński z polewą kakową 100 g/ 1 porcja (90 g) 344/310
Eklery z bitą śmietaną 100 g/ 1 sztuka (40 g) 328/131
Keks bakaliowy 100 g/ 1 porcja (30 g) 387/116
Ciastka napoleonki 100 g/ 1 sztuka (60 g) 350/210
Sernik krakowski 100 g/ 1 porcja (90 g) 333/300
Piernik z bakaliami 100 g/ 1 porcja (30 g) 372/112
Ciastka tortowe z owocami świeżymi 100 g/ 1 sztuka (80 g) 276/221
Ciasto drożdżowe 100 g/ 1 porcja (30 g) 291/87
Bułeczki drożdżowe z jabłkami 100 g/ 1 sztuka (120 g) 274/329
Jagodzianki 100 g/ 1 sztuka (90 g) 317/285
Babka biszkoptowa 100 g/ 1 porcja (30 g) 345/104
Lody mleczno-owocowe 100 g/ 1 gałka (25 g) 115/29
Jabłka pieczone 100 g/ 1 porcja (150 g) 97/146
Gruszki w sosie waniliowym 100 g/ 1 porcja (150 g) 152/228
Sorbet 100 g/ 1 gałka (25 g) 132/33
DESERY kcal
Truskawki z bitą śmietaną 100 g/ 1 porcja (125 g) 127/159
Lody śmietankowe 100 g/ 1 gałka (25 g) 160/40
Kisiel wanilowy 100 g/ 1 porcja (150 g) 119/179
Mus jabłkowy 100 g/ 1 porcja (150 g) 125/188
Kisiel porzeczkowy 100 g/ 1 szklanka (150 g) 101/152
Kompot z jabłek 100 g/ 1 szklanka (150 g) 53/80
Truskawki w galaretce 100 g/ 1 porcja (150 g) 127/191
Kompot z wiśni 100 g/ 1 szklanka (150 g) 71/107
DODATKI kcal
Majonez domowy z olejem słonecznikowym 100 g/1 łyżka (25 g) 716/179
Musztarda 100 g/1 łyżeczka (8 g) 162/13
Sos keczup 100 g/1 łyżeczka (10 g) 93/9
Bibliografia:1. Kurnachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. PZWL, Warszawa 1999

2. Kurnachowicz H., Nadolna I.,Przygoda B., Iwanow K.: Tabela wartości odżywczej produktów spożywczych. Prace IŻŻ 85, Warszawa 1998