Zemanta Related Posts Thumbnail

Nazwa produktu w 100 g i w porcji Tłuszcz
MLEKO g
Mleko zagęszczone słodzone 100 g/1 porcja (30 g) 8,0/2,4
Mleko zagęszczone niesłodzone 100 g/1 porcja (30 g) 7,5/2,3
Mleko kozie 100 g/1 szklanka (200 g) 4,1/8,2
Mleko 3,5% tłuszczu 100 g/1 szklanka (200 g) 3,5/7,0
Mleko 3,2% tłuszczu 100 g/1 szklanka (200 g) 3,2/6,4
Mleko 2% tłuszczu 100 g/1 szklanka (200 g) 2,0/4,0
Mleko 1,5% tłuszczu 100 g/1 szklanka (200 g) 1,5/3,0
Mleko 0,5% tłuszczu 100 g/1 szklanka (200 g) 0,5/1,0
NAPOJE MLECZNE g
Napój mleczny 100 g/1 opak. (150 g) 2,1/3,
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 100 g/1 opak. (150 g) 2,0/3,0
Kefir 2% tłuszczu 100 g/1 opak. (150 g) 2,0/3,0
Jogurt owocowy 1,5% tłuszczu 100 g/1 opak. (150 g) 1,5/2,3
Maślanka 0,5% tłuszczu 100 g/1 szklanka (200 g) 0,5/1,0
ŚMIETANA g
Śmietanka kremowa 30% tłuszczu 100 g/1 łyżka (24 g) 30,0/7,2
Śmietana 18% tłuszczu 100 g/1 łyżka (22 g) 18,0/4,0
Śmietana 12% tłuszczu 100 g/1 łyżka (20 g) 12,0/2,4
Śmietana do kawy 9% tłuszczu 100 g/porcja (10 g) 9,0/0,9
SERY g
Serek typu fromage naturalny 100 g/1 opak. (80 g) 37,1/29,7
Ser, rokpol pełnotłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 30,6/9,2
Ser, ementaler pełnotłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 29,7/8,9
Ser, salami pełnotłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 28,1/8,4
Ser, brie pełnotłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 28,0/8,4
Ser, tylżycki pełnotłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 27,9/8,4
Ser, topiony edamski 100 g/ 1 opak (50 g)/1 plaster (20 g) 27,0/13,5/5,4
Ser, tylżycki tłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 25,0/7,5
Ser, eadmski tłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 23,4/7,0
Ser, camembert pełnotłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 23,0/6,9
Ser, gouda tłusty 100 g/ 1 plaster (30 g) 22,9/6,9
Ser, typu feta 100 g/ 1 plaster (30 g) 16,0/3,2
Serek twarogowy homogenizowany pełnotłusty 100 g/ 1 opak. (150 g) 11,0/16,5
Ser twarogowy tłusty 100 g/ 1 plaster (70 g) 10,1/7,1
Deser twarogowy termizowany 100 g/ 1 opak. (150 g) 6,0/9,0
Ser twarogowy półtłusty 100 g/ 1 plaster (70 g) 4,7/3,3
Serek twarogowy ziarnisty 100 g/ 1 opak. (200 g) 4,3/8,6
Serek twarogowy homogenizowany owocowy 100 g/ 1 opak. (150 g) 4,1/6,2
Ser twarogowy chudy 100 g/ 1 plaster (70 g) 0,5/0,4
PIECZYWO ŻYTNIE g
Chleb żytni lekki (chrupki) 100 g/1 kromka (6 g) 6,1/0,4
Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 100 g/1 kromka (40 g) 3,7/1,5
Pumpernikiel 100 g/1 kromka (40 g) 2,0/0,8
Chleb żytni pełnoziarnisty 100 g/1 kromka (34 g) 1,8/0,6
Chleb żytni jasny mleczny 100 g/1 kromka (34 g) 1,8/0,6
Chleb żytni razowy 100 g/1 kromka (34 g) 1,7/0,6
Chleb żytni staropolski 100 g/1 kromka (34 g) 1,7/0,6
Chleb żytni razowy na miodzie 100 g/1 kromka (34 g) 1,6/0,5
PIECZYWO MIESZANE g
Chleb mieszany słonecznikowy 100 g/1 kromka (40 g) 4,5/1,8
Chleb mieszany z soją 100 g/1 kromka (40 g) 2,7/1,1
Chleb chrupki 100 g/1 kromka (10 g) 2,4/0,2
Chleb baltonowski 100 g/1 kromka (28 g) 1,6/0,4
Chleb mleczny 100 g/1 kromka (28 g) 1,5/0,4
Chleb praski 100 g/1 kromka (28 g) 1,3/0,4
PIECZYWO PSZENNE g
Chleb pszenny lekki (chrupki) 100 g/1 kromka (6 g) 5,2/0,3
Bagietki francuskie 100 g/67 g 1,7/1,1
Bułki grahamki 100 g/1 sztuka (90 g) 1,7/1,5
Chleb graham 100 g/1 kromka (33 g) 1,7/0,6
Chleb pszenny 100 g/1 kromka (30 g) 1,4/0,4
PIECZYWO PSZENNE WYBOROWE g
Bułeczki do hot dogów 100 g/1 sztuka (40 g) 7,6/3,0
Pieczywo tostowe, pszenne 100 g/1 kromka (26 g) 4,7/1,2
Bułka wrocławska 100 g/1 kromka (14 g) 4,4/0,6
Kajzerki 100 g/1 kromka (50 g) 3,7/1,9
PIECZYWO PSZENNE PÓŁCUKIERNICZE g
Chałka zdobna 100 g/1 kromka (30 g) 7,0/2,1
Bułki i rogale maślane 100 g/1 sztuka (50 g) 5,9/3,0
PRODUKTY ŚNIADANIOWE g
Musli z rodzynkami i orzechami 100 g/1 łyżka (10 g) 12,7/1,3
Płatki owsiane 100 g/1 łyżka (6 g) 7,2/0,4
Otręby pszenne 100 g/1 łyżka (10 g) 4,6/0,5
Płatki jęczmienne 100 g/1 łyżka (10 g) 3,6/0,4
Musli z owocami suszonymi 100 g/1 łyżka (10 g) 3,4/0,3
Chrupki kukurydziane 100 g/1 łyżka (70 g) 3,0/2,1
Płatki pszenne 100 g/1 łyżka (3 g) 3,0/0,1
Płatki kukurydziane 100 g/1 łyżka (4 g) 2,5/0,1
TŁUSZCZE ROŚLINNE g
Olej kukurydziany 100 g/1 łyżka (18 g) 100,0/18,0
Olej rzepakowy uniwersalny 100 g/1 łyżka (18 g) 100,0/18,0
Olej rzepakowy tłoczony na zimno 100 g/1 łyżka (18 g) 100,0/18,0
Olej słonecznikowy 100 g/1 łyżka (18 g) 100,0/18,0
Olej sojowy 100 g/1 łyżka (18 g) 100,0/18,0
Planta 100 g/1 łyżka (18 g) 100,0/18,0
Oliwa z oliwek 100 g/1 łyżka (18 g) 99,6/18,0
Margaryna mleczna 80% tłuszczu 100 g/1 łyżka (18 g) 80,0/14,4
Margaryna słoneczna 80% tłuszczu 100 g/1 łyżka (18 g) 80,0/14,4
Masło roślinne kubkowe 80% tłuszczu 100 g/1 łyżka (18 g) 80,0/14,4
Margaryna 70% tłuszczu 100 g/1 łyżka (18 g) 70,0/12,6
Margaryna 60% tłuszczu 100 g/1 łyżka (18 g) 60,0/10,8
Margaryna 50% tłuszczu 100 g/1 łyżka (18 g) 50,0/9,0
Margaryna 45% tłuszczu 100 g/1 łyżka (18 g) 45,0/8,1
TŁUSZCZE ZWIERZĘCE g
Smalec 100 g/1 łyżka (20 g) 99,5/19,9
Słonina 100 g 89,0
Masło extra 100 g/1 łyżka (20 g) 82,5/16,5
Masło śmietankowe 100 g/1 łyżka (20 g) 73,5/14,7
TŁUSZCZE MIESZANE g
Masło z olejem 100 g/1 łyżka (20 g) 64,0/12,8
WĘDLINY WIEPRZOWE, WOŁOWE, MIESZANE g
Salami luksusowe 100 g/1 plaster (15 g) 50,6/7,,6
Parówki popularne 100 g/1 sztuka (45 g) 34,3/15,4
Kiełbasa parówkowa 100 g 31,5
Kiełbasa krakowska sucha 100 g/1 plaster (10 g) 24,8/2,5
Kabanosy 100 g 24,3
Szynka wiejska 100 g/1 plaster (75 g) 20,3/15,2
Baleron gotowany 100 g/1 plaster (12 g) 20,2/2,4
Kiełbasa myśliwska sucha 100 g 20,1
Kiełbasa toruńska 100 g 20,1
Szynka wieprzowa gotowana 100 g/1 plaster (50 g) 18,3/9,8
Kiełbasa mortadela 100 g/1 plaster (15 g) 17,7/2,7
Kiełbasa zwyczajna 100 g 15,6
Szynkówka wieprzowa 100 g/1 plaster (25 g) 14,7/3,7
Mielonka (luncheon meat) 100 g/1 plaster (30 g) 11,7/3,5
Polędwica sopocka 100 g/1 plaster (20 g) 9,1/1,8
Wędzonka wołowa gotowana 100 g/1 plaster (12 g) 3,1/0,4
Szynka wołowa gotowana 100 g/1 plaster (50 g) 2,0/1,0
Szynkówka wołowa 100 g/1 plaster (25 g) 15,/0,4
WĘDLINY PODROBOWE g
Kiszka pasztetowa 100 g 35,7
Kiszka krwista 100 g 35,0
Salceson czarny 100 g 32,0
Pasztet pieczony 100 g 31,2
Salceson włoski 100 g 29,3
Wątrobianka 100 g 20,9
Kiszka kaszana jęczmienna 100 g 19,9
WĘDLINY Z INDYKA g
Baton szynkowy z indyka 100 g/1 plaster (25 g) 9,3/2,3
Kiełbasa mazurska z indyka 100 g/1 plaster (10 g) 7,7/0,8
Polędwica z indyka 100 g/1 plaster (16 g) 4,6/0,7
Kiełbasa szynkowa z indyka 100 g/1 plaster (25 g) 2,0/0,5
Szynka z indyka 100 g/1 plaster (25 g) 1,6/0,4
WĘDLINY Z KURCZAKA g
Parówki z kurczaka 100 g/1 sztuk (45 g) 22,4/10,1
Pasztet podlaski z kurczaka 100 g/1 małe opak.
(50 g)
21,1/10,6
Kiełbasa podlaska z kurczaka 100 g 16,7
Pasztet z kurczaka pieczony 100 g 14,3
Kiełbasa kanapkowa z kurczaka 100 g 13,5
Kurczak faszerowany (pieczony) 100 g 11,9
Kiełbasa podsuszana z kurczaka 100 g 8,4
Szynka delikatesowa z kurczaka 100 g/1 plaster (20 g) 5,6/1,1
Szynka z udźca kurczaka 100 g/1 plaster (30 g) 5,3/1,6
Kiełbasa szynkowa z kurczaka 100 g/1 plaster (30 g) 5,0/1,5
Kiełbasa delikatesowa z kurczaka 100 g 3,3
Polędwica z piersi kurczaka 100 g/1 plaster (20 g) 1,2/0,2
Szynka z piersi kurczaka 100 g/1 plaster (20 g) 1,2/0,2
RYBY WĘDZONE g
Węgorz wędzony 100 g 28,6
Makrela wędzona 100 g 15
Pikling 100 g 14,3
Łosoś wędzony 100 g 8,4
Dorsz wędzony 100 g 0,5
PRZETWORY RYBNE g
Śledź w oleju 100 g 29,4
Pasztet rybny homogenizowany 100 g 21,3
Sałatka z dorsza 100 g 13,9
Sardynka w oleju 100 g 13,9
Sałatka pikantna z makreli 100 g 13,2
Śledź w pomidorach 100 g 12,8
Śledź marynowany 100 g 12,6
Paprykarz “Szczeciński” 100 g 11,9
Sardynka w pomidorach 100 g 9,9
Tuńczyk w oleju 100 g 9,0
Tuńczyk w wodzie 100 g 1,2
WARZYWA ŚWIEŻE g
Soja, kiełki 100 g/50 g 6,7/3,4
Szczypiorek 100 g/1 pęczek (30 g) 0,8/0,2
Soczewica, kiełki 100 g/50 g 0,6/0,3
Czosnek 100 g/1 ząbek (4 g) 0,4/0,0
Papryka czerwona 100 g/1 szt. średnia (150 g) 0,4/0,6
Cebula 100 g/1 szt. średnia (110 g)/1 plaster (10 g) 0,4/0,4/0,0
Fasola mung, kiełki 100 g/50 g 0,4/0,2
Koper ogrodowy 100 g/1 pęczek (35 g) 0,4/0,1
Pietruszka, natka 100 g/1 pęczek (35 g) 0,4/0,1
Papryka zielona 100 g/1 szt. średnia
(150 g)
0,3/0,5
Sałata 100 g/ 1 liść (13 g) 0,2/0,0
Seler naciowy 100 g/1 łodyga (30 g) 0,2/0,0
Pomidor 100 g/1 szt. średnia 0,2/0,3
Kalarepa 100 g/1 szt. średnia
(150 g)
0,2/0,3
Cykoria 100 g/1 szt. średnia
(150 g)
0,1/0,2
Kalafior 100 g 0,1
Marchew 100 g/1 szt. średnia
(50 g)
0,1/0,1
Rzodkiewka 100 g/1 szt. średnia
(10 g)
0,1/0,0
Ogórek 100 g/1 szt. średnia
(160 g)
0,1/0,1
PRZETWORY WARZYWNE g
Papryka czerwona konserwowa 100 g 1,5
Szparagi konserwowe 100 g 0,7
Fasola cięta, konserwowa bez zalewy 100 g 0,2
Groszek zielony, konserwowy bez zalewy 100 g/1 łyżka (20 g) 0,2/0,0
Kapusta kwaszona 100 g 0,2
Ogórek kwaszony 100 g 0,1/0,1
OWOCE ŚWIEŻE g
Awokado 100 g/1 szt. średnia
(270 g)
10,3/27,8
Czarne jagody 100 g 0,6
Poziomki 100 g 0,5
Kiwi 100 g/ 1 szt. średnia
(65 g)
0,4/0,3
Truskawki 100 g 0,4
Wiśnie 100 g 0,4
Jabłko 100 g/1 szt. średnia
(150 g)
0,3/0,5
Malina 100 g 0,3
Czreśnie 100 g 0,3
Banan 100 g/1 szt. średnia
(170 g)
0,2/0,3
Cytryna 100 g/1 plaster (15 g) 0,2/0,0
Mango 100 g/1 szt. średnia
(125 g)
0,2/0,3
Melon 100 g 0,2
Agrest 100 g 0,2
Broskwinia 100 g/1 szt. średnia
(150 g)
0,2/0,3
Gruszka 100 g/1 szt. średnia
(150 g)
0,2/0,3
Mandarynki 100 g/1 szt. średnia
(80 g)
0,2/0,2
Morele 100 g/1 szt. średnia
(50 g)
0,2/0,1
Nektarynka 100 g/1 szt. średnia
(150 g)
0,2/0,3
Porzeczki białe 100 g 0,2
Porzeczki czarne 100 g 0,2
Porzeczki czerwone 100 g 0,2
Śwliwki 100 g 0,2
Winogrona 100 g 0,2
Ananas 100 g/1 plaster (80 g) 0,1/0,1
Pomarańcza 100 g/1 szt. średnia
(250 g)
0,1/0,3
Grejpfrut 100 g/1 szt. średnia
(360 g)
0,1/0,4
Arbuz 100 g/1 plaster (300 g) 0,1/0,3
OWOCE MROŻONE g
Czarne jagody mrożone 100 g 0,6
Truskawki mrożone 100 g 0,4
Wiśnie bez pestek mrożone 100 g 0,4
Porzeczki czarne mrożone 100 g 0,2
Śliwki bez pestek mrożone 100 g 0,2
OWOCE SUSZONE g
Figi suszone 100 g/1 sztuka (35 g) 1,2/0,4
Morele suszone 100 g/1 sztuka (10 g) 1,2/0,1
Śliwki suszone 100 g/1 sztuka (15 g) 1,2/0,2
Rodzynki suszone 100 g/1 porcja (30 g) 0,5/0,2
Daktyle suszone 100 g/1 sztuka (20 g) 0,4/0,1
PRZETWORY OWOCOWE g
Dżem niskosłodzony 100 g/ 1 łyżka (18 g) 0,1/0,0
Dźem wysokosłodzony 100 g/ 1 łyżka (18 g) 0,1/0,0
Powidła śliwkowe 100 g/ 1 łyżka (18 g) 0,2/0,0
Ananas, plastry w syropie 100 g/ 1 plaster (35 g) 0,1/0,0
SOKI I NAPOJE g
Sok marchwiowo-jabłkowy 100 g/1 szklanka (200 g) 0,3/0,6
Sok wielowarzywny 100 g/1 szklanka (200 g) 0,3/0,6
Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy 100 g/1 szklanka (200 g) 0,2/0,4
Sok z czarnej porzeczki 100 g/1 szklanka (200 g) 0,1/0,2
Sok grejpfrutowy 100 g/1 szklanka (200 g) 0,1/0,2
Sok jabłkowy 100 g/1 szklanka (200 g) 0,1/0,2
Sok marchwiowy 100 g/1 szklanka (200 g) 0,1/0,2
Sok marchwiowo-brzoskwiniowy 100 g/1 szklanka (200 g) 0,1/0,2
Sok pomarańczowy 100 g/1 szklanka (200 g) 0,1/0,2
Sok pomidorowy 100 g/1 szklanka (200 g) 0,1/0,2
Herbata, napar bez cukru 100 g/1 filiżanka (130 g) 0,0/0,0
Kawa, napar bez cukru 100 g/1 filiżanka (130 g) 0,0/0,0
Coca-cola, pepsi-cola 100 g/0,33 l 0,0/0,0
Napoje gaz. o smaku owocowym 100 g/1 szklanka (200 g) 0,0/0,0
NAPOJE ALKOHOLOWE g
Piwo pełne 10-15% 100 g/0,33 l 0,0/0,0
Szampan 100 g/1 kieliszek (125 g) 0,0/0,0
Wermut słodki 100 g/1 kieliszek (125 g) 0,0/0,0
Wino białe półwytrawne 100 g/1 kieliszek (125 g) 0,0/0,0
Wino białe słodkie 100 g/1 kieliszek (125 g) 0,0/0,0
Wino białe wytrawne 100 g/1 kieliszek (125 g) 0,0/0,0
Wino czerwone 100 g/1 kieliszek (125 g) 0,0/0,0
Wódki 100 g/1 kieliszek (50 g) 0,0/0,0
PRZEKĄSKI g
Orzechy laskowe, łuskane 100 g/10 sztuk (10 g) 63,0/6,3
Orzechy włoskie, łuskane 100 g/6 połówek (20 g) 60,3/12,1
Migdały 100 g/6 sztuk (10 g) 52,0/5,2
Orzechy arachidowe, łuskane 100 g/10 sztuk (10 g) 46,1/4,6
Pestki z dyni łuskane 100 g 45,6
Słonecznik, nasiona łuskane 100 g/1 łyżka (14 g) 43,7/6,1
Chipsy solone 100 g/1 małe opak.
(30 g)
40,7/12,2
Chipsy paprykowe 100 g/1 małe opak.
(30 g)
40,0/12,0
Chipsy bekonowe 100 g/1 małe opak.
(30 g)
38,0/11,4
Sezamki 100 g/1 porcja (30 g) 26,4/7,9
Orzechy pistacjowe 100 g/10 sztuk (8 g) 24,3/1,9
Oliwki zielone marynowane 100 g/10 sztuk (30 g) 12,7/3,8
Paluszki słone 100 g 4,9
DANIA SZYBKIE g
Pizza mięsno-ziołowa 100 g/1 porcja (150 g) 16,1/24,2
Frytki 100 g/1 porcja (150 g) 15,1/18,9
Pizza z pieczarkami i cebulą 100 g/1 porcja (150 g) 13,3/20,0
Hamburger z kurczakiem i serem 100 g/ 1 sztuka (158 g) 13,0/20,5
Apple pie 100 g/ 1 sztuka (80 g) 12,7/10,2
Hamburger z mięsem i serem 100 g/ 1 sztuka (113 g) 12,1/13,7
Hamburger z rybą i serem 100 g/ 1 sztuka (128 g) 10,8/13,8
DANIA OBIADOWE
ZUPY g
Zupa krem z zielonego groszku 100 g/1 porcja (250 g) 3,8/9,5
Żurek 100 g/1 porcja (250 g) 3,3/8,3
Barszcz ukraiński 100 g/1 porcja (250 g) 2,8/7,0
Zupa grochowa 100 g/1 porcja (250 g) 2,4/6,0
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 100 g/1 porcja (250 g) 2,1/5,3
Zaupa ogórkowa 100 g/1 porcja (250 g) 2,1/5,3
Zupa grzybowa zabielana 100 g/1 porcja (250 g) 1,9/4,8
Zupa pomidorowa z makaronem 100 g/1 porcja (250 g) 1,9/4,8
Zupa fasolowa 100 g/1 porcja (250 g) 1,8/4,5
Zupa jarzynowa 100 g/1 porcja (250 g) 1,8/4,5
Zupa pomidorowa z ryżem 100 g/1 porcja (250 g) 1,8/4,5
Barszcz czerwony zabielany 100 g/1 porcja (250 g) 1,5/3,8
Kapuśniak z kapusty kwaszonej 100 g/1 porcja (250 g) 1,2/3,0
Krupnik z kaszy jęczmiennej 100 g/1 porcja (250 g) 1,2/3,0
Krupnik z ryżu 100 g/1 porcja (250 g) 1,1/2,8
Zupa ziemniaczana 100 g/1 porcja (250 g) 1,1/2,8
Zupa szpinakowa z ziemniakami 100 g/1 porcja (250 g) 0,9/2,3
Zupa kalafiorowa 100 g/1 porcja (250 g) 0,6/1,5
Zupa pomidorowa zabielana 100 g/1 porcja (250 g) 0,6/1,5
Zupa owocowa z jabłek 100 g/1 porcja (250 g) 0,2/0,5
Zupa pomidorowa 100 g/1 porcja (250 g) 0,1/0,3
DANIA MIĘSNE g
Stek wieprzowy 100 g/1 sztuka (125 g) 42,8/53,5
Kotlet pażarski 100 g/1 sztuka (125 g) 28,0/35,0
Kotlet cielęcy panierowany 100 g/1 sztuka (150 g) 27,8/41,7
Kotlet schabowy panierowany 100 g/1 sztuka (150 g) 24,2/36,3
Pieczeń wieprzowa 100 g/1 porcja (120 g) 24,1/28,9
Schab pieczony 100 g/1 porcja (120 g) 21,3/25,6
Kotlet mielony z mięsa mieszanego 100 g/1 porcja (120 g) 21,0/25,2
Befsztyk bity wiejski, wołowy 100 g/1 sztuka (125 g) 19,7/24,6
Żeberka duszone wieprzowe 100 g/1 porcja (150 g) 19,2/28,8
Klopsiki mielone z mięsa mieszanego 100 g/1 porcja (150 g) 17,6/26,4
Wątróbka wieprzowa saute 100 g/1 porcja (120 g) 17,2/20,6
Pieczeń cielęca duszona 100 g/1 porcja (120 g) 17,1/20,5
Bryzol wołowy z polędwicy 100 g/1 porcja (125 g) 16,6/20,8
Bitki wieprzowe 100 g/1 porcja (125 g) 16,2/20,3
Bitki wieprzowe w jarzynach 100 g/1 porcja (150 g) 16,2/24,3
Galaretka z nóżek wieprzowych 100 g 14,8
Befsztyk tatarski 100 g 14,4
Boeuf Strogonow 100 g/1 porcja (150 g) 14,3/21,5
Pieczeń wołowa 100 g/1 porcja (120 g) 10,2/122
Gulasz wołowy 100 g/1 porcja (150 g) 9,2/13,8
Potrawka z kurczaka 100 g/1 porcja (150 g) 9,0/13,5
Kura w galarecie 100 g 8,8
Kurczęta pieczone, ćwiartka z kością 100 g/1 porcja (250 g) 8,3/20,8
Kurczak gotowany w jarzynach 100 g/1 porcja (150 g) 6,5/9,8
Sztuka mięsa 100 g/1 porcja (150 g) 5,1/7,7
Bitka wołowa w jarzynach 100 g/1 porcja (150 g) 4,6/6,9
Bitki wołowe 100 g/1 porcja (125 g) 4,5/5,6
DANIA RYBNE g
Kotlet mielony z dorsza 100 g/1 porcja (120 g) 17,9/21,5
Filety z dorsza smażone, panierowane 100 g/1 porcja (125 g) 15,9/19,9
Filety z dorsza po grecku 100 g/1 porcja (200 g) 10,8/21,6
Dorsz w jarzynach 100 g/1 porcja (200 g) 5,4/10,8
Karp z wody 100 g/1 porcja (120 g) 3,7/4,4
Karp w galarecie 100 g/1 porcja (125 g) 2,9/3,6
Pulpety z dorsza 100 g/1 porcja (200 g) 2,7/5,4
DANIA WARZYWNO-MIĘSNE g
Papryka nadziewana 100 g/1 porcja (250 g) 11,2/28,0
Risotto z mięsem i warzywami 100 g/1 porcja (250 g) 10,0/25,0
Bigos popularny 100 g/1 porcja (300 g) 9,8/29,4
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 100 g/1 porcja (200 g) 6,7/13,4
Fasola po bretońsku 100 g/1 porcja (250 g) 6,5/16,3
POTRAWY MIESZANE g
Paszteciki drożdżowe z mięsem 100 g/1 sztuka (50 g) 25,3/12,7
Bliny ziemniaczane 100 g 16,6
Naleśniki z serem 100 g/1 sztuka (80 g) 10,1/8,1
Pierogi z mięsem 100 g/1 sztuka (40 g) 10,1/4,0
Leniwe pierogi 100 g/1 sztuka (40 g) 9,6/3,8
Naleśniki z kapustą 100 g/1 sztuka (80 g) 9,2/7,4
Budyń z mięsa i makaronu 100 g/1 porcja (250 g) 6,1/15,3
Knedle ze śłiwkami 100 g/1 sztuka (50 g) 5,9/3,0
Makaron z serem 100 g/1 porcja (250 g) 5,0/12,5
Pierogi ruskie 100 g/1 sztuka (50 g) 4,9/2,0
Ziemniaki z łyżeczka masła roślinnego 100 g 3,3
Kasza perłowa na sypko 100 g 2,6
Kasza gryczana na sypko 100 g 2,4
Ryż z jabłkami 100 g/1 porcja (150 g) 2,3/3,5
Kopytka 100 g/1 sztuka (15 g) 1,6/0,2
Ryż na sypko 100 g 1,5
Ziemniaki puree 100 g 1,4
Makaron 100 g 0,9
POTRAWY Z JAJ g
Kotlety z jaj 100 g/1 porcja (150 g) 23,6/35,4
Jajka sadzone 100 g/1 porcja (95 g) 15,2/14,4
Jajka gotowane 100 g/1 sztuka (50 g) 10,7/5,4
Jajecznica 100 g 9,7
Omlet biszkoptowy ze szpinakiem 100 g/1 porcja (200 g) 9,5/19,0
SAŁATKI I SURÓWKI g
Sałatka jarzynowa z sosem majonezowym 100 g 16,6
Surówka z cykorii i jabłek z sosem majonezowym 100 g 16,5
Surówka z porów i jabłek z sosem majonezowym 100 g 12,5
Surówka z papryki z olejem słonecznikowym 100 g 7,5
Surówka z selerów z olejem słonecznikowym 100 g 7,4
Brukselka z wody z bułką tartą smażoną na maśle 100 g 7,1
Fasola szparagowa z bułką tartą smażoną na maśle 100 g 6,9
Kalafior z wody z bułką tartą smażoną na maśle 100 g 6,8
Sałatka z czerwonej kapusty z olejem słonecznikowym 100 g 6,6
Szpinak zasmażany 100 g 6,1
Surówka z rzodkiewki z serem twarogowym tłustym i śmietaną 100 g 5,7
Marchewka z groszkiem 100 g 5,0
Surówka z białej kapusty z olejem słonecznikowym 100 g 4,8
Surówka z kwaszonej kapusty z olejem słonecznikowym 100 g 4,8
Marchewka zasmażana 100 g 4,8
Kapusta biała zasmażana 100 g 4,7
Buraki 100 g 3,6
Surówka z marchwi ze śmietaną 12% tłuszczu 100 g 2,4
Mizeria ze śmietaną 12% tłuszczu 100 g 2,3
Sałata zielona ze śmietaną 12% tłuszczu 100 g 2,3
Surówka z ogórków i pomidorów ze śmietaną 12% tłuszczu 100 g 1,9
Surówka z marchwi i jabłek 100 g 0,4
Surówka z owoców 100 g 0,4
Ćwikła 100 g 0,1
CUKIER, MIÓD g
Cukier 100 g/ 1 łyżeczka (15 g) 0,0/0,0
Miód pszczeli 100 g/ 1 łyżeczka (15 g) 0,0/0,0
CUKIERKI g
Krówki 100 g/ 1 sztuka (15 g) 10,7/1,6
Karmelki nadziewane 100 g/ 1 sztuka (4 g) 0,5/0,0
Karmelki twarde 100 g/ 1 sztuka (4 g) 0,0/0,0
CZEKOLADA I WYROBY CZEKOLADOWE g
Czekolada śmietankowa z orzechami laskowymi 100 g/ 1 cząstka (6 g) 42,3/2,5
Czekolada gorzka 100 g/ 1 cząstka (4 g) 34,3/1,4
Czekolada mleczna 100 g/ 1 cząstka (4 g) 32,8/1,3
Czekolada mleczna z orzechami laskowymi 100 g/ 1 cząstka (6 g) 30,9/1,9
Czekolada kawowa 100 g/ 1 cząstka (4 g) 29,0/1,2
Baton z orzechami arachidowymi w czekoladzie 100 g/ 1 sztuka (60 g) 28,9/17,3
Czekolada deserowa 100 g/ 1 cząstka (4 g) 28,9/1,2
Baton z nadzieniem kokosowym 100 g/ 1 sztuka (57 g) 25,2/14,4
Baton z herbatnikiem w czekoladzie 100 g/ 1 sztuka (29 g) 23,2/6,7
Baton z karmelem w czekoladzie 100 g/ 1 sztuka (58 g) 18,2/10,6
Czekolada nadziewana 100 g/ 1 cząstka (10 g) 17,6/1,8
Baton z nadzieniem mlecznym w czekoladzie 100 g/ 1 sztuka (55 g) 16,2/8,9
HERBATNIKI g
Wafle nadziewane 100 g/ 1 sztuka (18 g) 27,5/5,5
Herbatniki w czekoladzie 100 g/ 1 sztuka (14 g) 24,1/3,4
Markizy 100 g/ 1 sztuka (18 g) 23,0/4,1
Herbatniki kakaowe 100 g/ 1 sztuka (14 g) 22,4/3,1
Herbatniki z cukrem 100 g/ 1 sztuka (14 g) 17,2/2,4
Herbatniki z nadzieniem owocowym 100 g/ 1 sztuka (15 g) 16,1/2,4
Delicje szampańskie 100 g/ 1 sztuka (13,5 g) 11,4/1,5
Herbatniki 100 g/ 1 sztuka (10 g) 11,0/1,1
Pierniki alpejskie 100 g/ 1 sztuka (18 g) 9,7/1,7
Pierniki beskidzkie 100 g/ 1 sztuka (18 g) 1,6/0,3
CIASTA I CIASTKA g
Ciastka karpatki 100 g/ 1 sztuka (80 g) 31,1/24,9
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 100 g/ 1 sztuka (50 g) 25,3/12,7
Ptysie z bitą śmietaną 100 g/ 1 sztuka (30 g) 25,2/7,6
Sernik wiedeński z polewą kakową 100 g/ 1 porcja (90 g) 18,5/16,7
Eklery z bitą śmietaną 100 g/ 1 sztuka (40 g) 18,3/7,3
Keks bakaliowy 100 g/ 1 porcja (30 g) 17,8/5,3
Ciastka napoleonki 100 g/ 1 sztuka (60 g) 17,2/10,3
Sernik krakowski 100 g/ 1 porcja (90 g) 13,9/12,5
Piernik z bakaliami 100 g/ 1 porcja (30 g) 12,6/3,8
Ciastka tortowe z owocami świeżymi 100 g/ 1 sztuka (80 g) 9,0/7,2
Ciasto drożdżowe 100 g/ 1 porcja (30 g) 8,3/2,5
Bułeczki drożdżowe z jabłkami 100 g/ 1 sztuka (120 g) 7,5/9,0
Jagodzianki 100 g/ 1 sztuka (90 g) 5,5/5,0
Babka biszkoptowa 100 g/ 1 porcja (30 g) 4,7/1,4
Lody mleczno-owocowe 100 g/ 1 gałka (25 g) 2,5/0,6
Jabłka pieczone 100 g/ 1 porcja (150 g) 1,8/2,7
Gruszki w sosie waniliowym 100 g/ 1 porcja (150 g) 1,2/1,8
Sorbet 100 g/ 1 gałka (25 g) 0,6/0,2
DESERY g
Truskawki z bitą śmietaną 100 g/ 1 porcja (125 g) 10,4/13,0
Lody śmietankowe 100 g/ 1 gałka (25 g) 8,5/2,1
Kisiel wanilowy 100 g/ 1 porcja (150 g) 4,6/6,9
Mus jabłkowy 100 g/ 1 porcja (150 g) 0,3/0,5
Kisiel porzeczkowy 100 g/ 1 szklanka
(150 g)
0,2/0,3
Kompot z jabłek 100 g/ 1 szklanka
(150 g)
0,2/0,3
Truskawki w galaretce 100 g/ 1 porcja (150 g) 0,2/0,3
Kompot z wiśni 100 g/ 1 szklanka
(150 g)
0,1/0,2
DODATKI g
Majonez domowy z olejem słonecznikowym 100 g/1 łyżka (25 g) 79,2/19,8
Musztarda 100 g/1 łyżeczka (8 g) 6,4/0,5
Sos keczup 100 g/1 łyżeczka (10 g) 1,0/0,1
Bibliografia:
1. Kurnachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. PZWL, Warszawa 1999
2. Kurnachowicz H., Nadolna I.,Przygoda B., Iwanow K.: Tabela wartości odżywczej produktów spożywczych. Prace IŻŻ 85, Warszawa 1998