rośliny leczniczeOwoce zawierają 4,2—9,8% cukrów (z przewagą cukrów prostych, czasem do 4% sacharozy) i kwasy organiczne (0,78— —2,48%); kwasowość ogólna wynosi 0,78—2,14%. Zawartość witaminy C dochodzi do 1430 mg%, a więc jest wyższa niż w najbogatszych owocach cytrusowych.

Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Witaminy prawie nie ulegają zniszczeniu w procesie konserwowania. Gatunek ten rośnie tylko w łagodnym klimacie.
W lecznictwie ludowym Dalekiego Wschodu owoce stosowane są jako środek zapobiegawczy i leczniczy przy szkorbucie, a także przy krwotokach, gruźlicy i kokluszu. Spożywane są na surowo oraz używane do wyrobu win, kisieli, galaretek, marmolady, kompotów, syropów i nadzienia cukierków. Przechowują się dobrze w postaci mrożonek i suszu.