W   celach   leczniczych   używane   są   korzenie,   liście   i   łodygi czasem także i nasiona tej rośliny.
Arcydzięgiel zawiera ponad 100 związków chemicznych, które s. wykorzystywane w lecznictwie. Najważniejsze z nich: olejek eteryczny, związki kumarynowe i furanokumarynowe, garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy i sole mineralne. Przypuszcza się, że .m ydzięgicl zawiera czynnik pobudzający wytwarzanie interferonu przez organizm. Interferon odgrywa kluczową rolę w odporności Organizmów przeciw wirusom i nowotworom.
Działanie: żołądkowe, rozkurczowe, uspokajające.
Główne właściwości lecznicze arcydzięgla to regulacja pracy przewodu pokarmowego. Pobudza on wytwarzanie soku żołądkowego, a także innych enzymów trawiennych jak pepsyna i pentagastryna. Działa ponadto rozkurczająco na mięśnie przewodu pokarmowego, a zwłaszcza dróg żółciowych. Znosi więc bóle i wzdęcia brzucha. Jest lekiem przy braku łaknienia. Arcydzięgiel zwiększa także wydalanie moczu, czym przyczynia się do wydalania z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Cenione jest działanie uspokajające wyciągów z tej rośliny (podobne do elenium). Olejek arcydzięglowy ma właściwości bakteriobójcze, niszczy także wiele grzybów, czym przyspiesza gojenie się ran, oparzeń i owrzodzeń. Arcydziegiel jest doskonałym lekiem w przypadkach czynnościowych zaburzeń przewodu pokarmowego. Właściwości uczulające na działanie promieniowania nadfioletowego mogą być wykorzystane w leczeniu łuszczycy i bielactwa. Jednocześnie trzeba pamiętać, że ludzie spożywający przetwory arcydzięgla przy opalaniu mogą łatwo ulec poparzeniu. Olejek arcydzięglowy może być stosowany w leczeniu bólów korzonkowych, stawowych, mięśniobólów i nerwobólów.
Napar – 1 łyżkę suszonych korzeni należy rozdrobnić i zalać i szklanką wrzątku, podgrzewać nie dopuszczając do zagotowania przez kilkanaście minut. Po przecedzeniu i ostygnięciu wypija się w 2-3 porcjach w ciągu dnia przed jedzeniem. Napary takie mogą być stosowane do płukania ust i gardła, a także do kąpieli.
Nalewka – 50 g suchych lub 100 g świeżych korzeni, liści lub łodyg zalać 0,5 l 70° spirytusu. Odstawić w szczelnie zamkniętym naczyniu na 14 dni, często wstrząsać. Po przecedzeniu pić po 10-20 kropli pół godziny przed jedzeniem – dla poprawy łaknienia, zaś po jedzeniu w celu dobrego trawienia.
Owoce (nasiona) arcydzięgla mogą służyć do przygotowania naparów w proporcji i łyżeczka na j szklankę wody. Napary możemy stosować w wymienionych uprzednio dolegliwościach. Świeże nasiona są używane do destylacji olejku, który służy potem do sporządzania leków.
Ogonki i łodygi arcydzięgla gotowane w syropie z cukrem od wielu lat były używane do dekoracji ciast, a także do żucia w przypadkach zapaleń jamy ustnej i dziąseł.
Wyciągi z arcydzięgla wchodzą w skład preparatów NERYOSOL i SPIRITUS ANGELICAE COMPOSITUS – stosowany do wcierań przy nerwo- i mięśniobólach.

PRZEPISY NA POTRAWY Z ARCYDZIĘGLEM