Dawniej w leczeniu wszelkiego rodzaju schorzeń i przypadłości zioła pełniły kluczową rolę. Do dzisiaj napary z roślin i lekarstwa o naturalnym składzie cieszą się ogromną popularnością jako jedne z najbardziej skutecznych, a przy tym bezpiecznych dla organizmu. Ich naturalne właściwości potrafią świetnie zastąpić większość suplementów diety lub, w przypadku choroby, wspomóc działanie konwencjonalnego leczenia. Ich wielką zaletą to brak jakichkolwiek skutków ubocznych, których ryzyko występuje nieraz przy zażywaniu normalnych leków.

Zdrowe i ekologiczne

Na przestrzeni ostatnich lat można zaobserwować systematyczny wzrost zainteresowania społeczeństwa zdrowym trybem życia. Jednak o ile na początku ten trend dotyczył głównie aktywności fizycznej, o tyle coraz częściej w parze ze sportem idzie świadoma, zbilansowana i naturalna dieta. Ludzie uważają na to, co jedzą, czytają etykiety, chętniej wybierają produkty ekologiczne lub te o jak najmniej chemicznym składzie. Popularnością cieszą się ekojarmarki i targi sprzedające mięso, warzywa i owoce z ekologicznych hodowli. Odpowiedzialne komponowanie jadłospisu obejmuje również zdrową suplementację i leczenie. Już dawno naturalne metody budowania odporności lub też poprawiające koncentrację nie były tak chętnie stosowane. Syropy, soki i oleje powstałe na bazie ziół i roślin stają się cennymi i docenianymi produktami w każdej zdrowej kuchni.

W profilaktyce i leczeniu wykorzystuje się różne części roślin, zarówno kwiaty, jak i liście, korę, pączki czy korzenie. Zdarza się, że jeden element rośliny ma zupełnie inne właściwości niż drugi, dla przykładu: kora z czarnego bzu wspomaga odchudzanie, ale już kwiaty działają m.in. napotnie. Warto codziennie uzupełniać dietę o produkty prozdowotne jak 100% soki, oleje zimnotłoczone i suszone owoce. Zakup u dobrego dostawcy to gwarancja nabycia zdrowego i najmniej przetworzonego chemicznie produktu – zapewnia specjalistka z centrum ogrodniczego Ogród Śląski w Świerklańcu, dysponującego działem z ekologicznymi i naturalnymi produktami.

Zioła dobre na wszystko

Zastosowanie preparatów na bazie roślin jest ogromne. Od wieków są one uważane m.in. za doskonały sposób wzmocnienia odporności. Takie właściwości ma m.in. sok z owoców aceroli i sok z owoców dzikiej róży, zalecane do spożycia w okresie jesienno-zimowym i zimowo-wiosennym. Jagody acai sprawdzają się w walce ze starzeniem oraz w utrzymaniu dobrej kondycji serca. Podobnie jak jagody goi, które dodatkowo korzystnie wpływają na wzrok. Sok z ziela pokrzywy wzmacnia i oczyszcza organizm, uzupełniając niedobory minerałów i witamin. Właściwości wzmacniające organizmu posiada także sok z granatu, który dodatkowo łagodzi objawy menopauzy i wzmacnia pracę gruczołów prostaty. Z kolei utrzymanie prawidłowego pH układu moczowego wspiera kuracja z soku z owoców żurawiny. Obecnie dużą popularnością cieszą się sok z młodego jęczmienia i sok z aloesu. Oba regulują przemianę materii, przeciwdziałają zaparciom, przez co są uznawane za sprzymierzeńców kobiet w walce o prawidłową i stałą wagę ciała. Podczas rekonwalescencji, zwłaszcza po chorobach nowotworowych, zaleca się picie soku z noni, który potocznie jest nazywany eliksirem witalności. Będąc zdenerwowanym, zamiast po tabletki, lepiej sięgnąć po herbatkę z melisy, a wieczorem zażyć kąpieli z relaksującym olejkiem lawendowym.

Owoce i ziela z roślin prozdrowotnych są pełne drogocennych substancji. Regularne spożywanie produktów zawierających je w sobie, stanowi doskonały sposób aby dbać o swój organizm. Na rynku powstaje coraz więcej miejsc, w których można się zapatrzyć w prozdrowotne produkty pochodzenia roślinnego. Skuteczność i bezpieczeństwo stosowania przekładają się na ciągle wzrastającą świadomość klientów, przez co produkty pochodzenia roślinnego są chętnie kupowane za równo w sklepie stacjonarnym jak i internetowym – podsumowuje specjalistka z Ogrodu Śląskiego.