Ciasto:
25 dag mąki, 12 dag masła, 5 dag cukru, 1 jajko, 1/2 szklanki wody, szczypta soli 10 dag masła, 10 dag cukru, 1 kg rabarbaru, 15 dag cukru, masło do wysmarowania formy
Kruszonka:
10 dag masła, 10 dag maki, 1 cukier waniliowy (1.6 g), cukier puder do posypania

Z podanych składników zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na co najmniej godzinę. Umyty i obrany ze skóry rabarbar pokrój na 4-centymetrowe kawałki. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem okrągłą formę (o średnicy 28 cm). Na cieście ułóż rabarbar i posyp cukrem. Przygotuj kruszonkę, rozcierając w palcach masło, cukier, mąkę i cukier waniliowy. Rabarbar posyp kruszonka, ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w temp. 200°C. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

więcej przepisów na SMACZNEIZDROWE.EU