1 opakowanie suchych wafli
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1 szklanka mleka
1 szklanka mleka w proszku (pełne)
2-3 łyżki ciemnego kakao
1 szklanka orzechów włoskich
1 paczka herbatników (Szkolne lub Petitki)
powidła śliwkowe
Masło rozpuścić, wymieszać z cukrem powoli dolewając mleko i połowę mleka w proszku. Podzielić masę na 2 równe czeki. Do jednej z nich dodać kakao, następnie rozdrobnione (np. w blenderze) orzechy włoskie. Do’ drugiej masy dodać resztę mleka w proszku i pokruszone herbatniki. Gdyby masa okazała się za gęsta można ją rozcieńczyć niewielką ilością mleka. Wafle rozłożyć i smarować na przemian masą ciemną, białą i powidłami. Przykryć i lekko obciążyć i pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Kroić dowolnie w prostokąty lub jak tort.
więcej przepisów na SMACZNEIZDROWE.EU