1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 łyżka oliwy
1 jajko
1 łyżeczka amoniaku mąka (ok. 1 kg)
skórka pomarańczowa
2 łyżki oliwy do wysmarowania blachy

Zrumienić w rondelku miód z cukrem i zapachami. Gdy gotowe, dodać 4 łyżki wody i pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać. Formę wyłożyć papierem wysmarowanym oliwą. Dodać mąkę do wystudzonego syropu, wymieszać, dodać jajo, oliwę, amoniak rozpuszczony w wodzie. Wyrobić dokładnie ciasto ręką przez 15—25 minut, dodać skórkę pomarańczową. Gotowe ciasto nakładać do przygotowanej formy; piec w gorącym piekarniku mniej więcej 45 minut. Pod koniec pieczenia próbować patyczkiem — gdy ciasto upieczone, patyczek wyjmujemy suchy, nie oblepiony ciastem.

Zastosowanie: dieta wątrobowa, dieta w chorobach układu krążenia, dieta cukrzycowa, tucząca, dieta w chorobach gorączkowych, niedokwaśności.

więcej przepisów na SMACZNEIZDROWE.EU