Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany 22-proc.
jajko
1 łyżka smalcu
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki konfitur lub dżemu z czerwonych borówek
Kruszonką:
5 dag mąki pszennej
8 dag masła
5 dag cukru
Przygotuj kruszonkę: masło posiekaj z mą1<ą i cukrem, szybko zagnieć, uformuj kule, zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki. Potem zetrzyj na tarce z dużymi otworami. Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pozostałe składniki (bez konfitur) i starannie wyrób. Włóż na 30 minut do lodówki, a potem rozwałkuj, przełóż na blachę i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Na wierzchu ciasta rozłóż konfitury, posyp kruszonką i piecz jeszcze 15 minut.
więcej przepisów na SMACZNEIZDROWE.EU