Co zawierają
Dużo wit. C, kwasu foliowego, a ze składników mineralnych żelazo. Są też bogate w błonnik. Część wit. C, niestety, tracą podczas gotowania.

W kuchni
Należy wybierać kalafiory jasne (białe lub lekko kremowe), ścisłe, otoczone świeżymi, zielonymi listkami. Po umyciu moczyć krótko w osolonej wodzie, aby usunąć zanieczyszczenia. Najzdrowiej gotować w całości na parze lub w osolonej wodzie. Surowe różyczki są bardzo smaczne w sa
łatkach, polanę sosem
majonezowym lub twa-rożkowym. Przechowuje się je w lodówce, nie dłużej niż 5 dni w pojemniku na warzywa. Można też zamrażać lub marynować w zalewie octowej.

Dla zdrowia
Mają związki siarki, pomocne  w  profilaktyce przeciwrakowej. Chętnie stosowane w dietach odchudzających, sycące, 100 g dostarcza około 30 kcal. Mogą wywoływać wzdęcia, ale dodatek pikantnych przypraw i ziół pomaga w trawieniu.